Pardubická juniorka

Juniorka 2002
úvodní stránka hrací plán program dne novinky hráči partneři
novinky
> novinky
> fotogalerie
aktuální
starší
>
Oficiální stránky, Pardubická juniorka 2002, 11. - 17.8.
Podpůrný partner
Chládek a Tintěra, a.s.
Logo Chládek a Tintěra a.s.
Daniel LustigLustig bez ztráty setu k titulu.
17.08.2002

Ve 13.00 na centrální dvorec nastoupili oba finalisté chlapecké dvouhry, Karel Tříska (TK AGROFERT Prostějov) a Daniel Lustig (I.ČLTK Praha). Všichni byli zvědaví, jestli Karel Tříska dokáže potrápit velkého favorita Daniela Lustiga.
Lustig vyhrál los a zvolil podání. První hra naznačovala, že Karel Tříska bude Danielu Lustigovi kvalitním soupeřem. Tříska měl dokonce hned v první hře breakball, ale díky příliš opatrné hře o šanci jít do vedení přišel. Lustig si nakonec díky dobrému servisu zajistil první hru.
Stejně tak si zajistil svůj servis i Karel Tříska.
Lustig si opět podržel svůj servis a čekalo se, komu dřív povolí nervy.
A byl to Karel Tříska, který začal zbytečně chybovat a to ho stálo servis.
Lustig rychle potvrdil svůj servis a Tříska byl nespokojený (domnívám se, protože je to trochu flegmatik, a to se člověk může tedy jen domnívat).
Lustig v této fázi hrál velmi dobře, skvěle se pohyboval a odrážel občasné útoky svého soupeře.
Daniel LustigZískal ještě jednou podání svého soupeře a vedl již 5:1. Za tohoto stavu se hrála dlouhá hra. Lustig si vybojoval setball, šel po druhém podání na síť, kde byl nucen hrát těžký halfvolleystopball. Tříska však byl brzy u míče a Lustiga loboval. Ten běžel pro míč k základní čáře a zahrál ho přes rameno tak, že překvapeného Karla Třísku prohodil.
První set tak skončil v poměru 6:1.
Karel Tříska hrál rychlé míče z forhendu i z bekhendu, ikdyž více rukou než Daniel Lustig, který zapojuje do svých úderů mocně i celé tělo (přes 80 kg). Tříska se snažil většinou rozehrát výměnu přes soupeřův bekhend a zakončovat do forhendu. Zpočátku se mu to i dařilo, ale Daniel Lustig postupem času hrál mnohem aktivněji a nutil soupeře k chybám.
Lustig, TřískaDruhý set začal Tříska na servisu a neměl štěstí. Jeho servis většinou Lustig výborně rozehrál, ve výměně pak měl již navrch a buď soupeře dorazil vítězným úderem nebo ho donutil chybovat. Lustig se objevoval i na síti, což se Tříska snažil řešit lobem, ale to mu několikrát nevyšlo.
Tříska pochopil, že nepřehraje a snažil se výměny ukončovat rychleji např. stopbalem nebo přechodem k síti přímo po servisu nebo returnu.
Za stavu 4:2 se hrála dlouhá hra, jejíž ztráta by pro servírujícího Karla Tříska znamenala velikou pohromu a možný rychlý konec. Tříska odvracel několik breakballů, ale nakonec třemi výbornými servisy v řadě snížil na 3:4 a odvrátil pohromu.
Karel TřískaDaniel Lustig znovu bez problémů potvrdil svůj servis a Tříska za stavu 5:3 servíroval na setrvání v zápase. Lustig však již v této hře měl první matchball, který Tříska po krásné dlouhé výměně odvrátil u sítě. Ovšem potom znovu zbytečně chyboval a připravil tak svému soupeři další šanci na titul. Lustig výměnu dobře rozehrál a soupeři si tlačili do svých forhendů, Tříska pod tlakem trochu zkrátil délku, čehož využil Daniel Lustig a celým tělem se položil do forhendu, který nasměroval do soupeřovy bekhendové strany. Tam ale Tříska nebyl a tak si Daniel Lustig mohl z plných plic vítězně zakřičet.
Po výsledku 6:1, 6:3 se Daniel Lustig stal vítězem Pardubické juniorky 2002.

Bezprostředně po skončení zápasu následovalo vyhlášení vítězů a předání cen.

Vyhlášení vítězůDaniel Lustig je myslím skvělým hráčem. Jeho odhodlání, cílevědomost, pečlivost, šikovnost, ..., to všechno bere jeho soupeřům mnoho psychických sil, které jsou někdy více potřeba, než cokoli jiného. Lustig byl zde na Pardubické juniorce pro své soupeře nejen příliš silným soustem, ale především velkým vzorem. Snad bude v budoucnu více takových hráčů.

Lukáš Březina