Pardubická juniorka 2013
home livescore program dne hrací plány hráči fotogalerie V.I.P reklamy partneři
Untitled Document
 
Úvodní slova
Generální partner
Pardubický kraj
Město Pardubice
ČTS
LTC Pardubice
Čestné předsednictvo
Organizační zajištění
Přehled vítězů
Fotograf
Webmaster
Úvodní stránka

Partneři ČTS

CEZ

Česká pošta

MND

J & T

Wilson


Pardubická juniorka 2013Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2013
18.8.2013

86. ročník Pardubické juniorky vyhráli Jakub Filipský a Gabriela Pantůčková. Vyhráli tedy favorité. Cesta to byla trnitá, ale oni ji zvládli a jejich jména budou zapsána na seznamu s Martinou Navrátilovou, Ivanem Lendlem, …

Vítězové

Jakub Filipský (1995, TK Sparta Praha)
Filipský na začátku turnaje nepodával úplně přesvědčivé výkony, ale ukázal, že umí vyhrávat, i když mu to úpně nejde. Finále mu vyšlo, byl zdravě nahecovaný a méně nervózní. Celé finále mu fungoval jeho rychlý švihový forhend pod velkým spinem. Při útocích Poljaka k síti nepanikařil a dostal vždy míč soupeři pod nohy, ten musel hrát velmi těžký volej.
Vypadá to, že máme opět hráče, který má velký potenciál. Filipes je extrémně rychlý na nohou, tím se dostane za míč rychleji a může naplno švihnout forhend. Bekhend má solidní, na čopu ještě zapracuje. Je potřeba zapracovat na prvním servisu. Ale troufnu si tvrdit, že již nyní je připraven dělat body mezi dospělými na Futurech. Jakub jistě ještě zesílí a za rok si už určitě vezme raketu aspoň 310g (nyní 297g), aby měl větší razanci.

Gabriela Pantůčková (1995, TK Agrofert Prostějov)
Panty přijela do Pardubic připravená, přijela vyhrát. Bylo vidět, že má odehráno hodně zápasů a že má natrénováno. Gabriela má fyzicky náročný herní styl. Ráda si zahraje delší výměnu a snaží se soupeřku donutit k chybě. První kola zvládla bravurně. Ve čtvrtfinále svou solidností ničila útoky Simony Heinové. V semifinále zvládla koncovku třetí sady, kde Kolodziejová předváděla velmi dobrý tenis. Finále Pantůčkové vyšlo, dostala soupeřku přesně tam, kam potřebovala. Hrála solidně a Paterová ztrácela trpělivost a „přepalovala“. Jakmile Panty soupeřce odskočila o pár gemů, tak šlo vše najednou velmi rychle. Zasloužené vítězství pro Panty. Teď by to chtělo uhrát nějaké body mezi ženami, dokud je forma.
Gabriela celý týden v Pardubicích poctivě každý den po zápase trénovala s trenérem. Na okruhu WTA je to zcela normální, bohužel na turnajích nižších kategorií všichni tak zakousnutí nejsou.

Překvapení turnaje
Patrik Rikl (1999, TK Sparta Praha)
Páťa byl ny turnaji poprvé a pokud se jeho tenisový vývoj nezastaví, tak příští rok již bude patřit k favoritům na celkové vítězství. V Pardubicích letos uhrál 2 kola a prohrál ve třech setech se Zdeňkem Kolářem, který trápil druhého nasazeného Knoflíčka. Kouzlo Páťi Rikla je v tom, že umí všechno lépe než většina z letošních účastníků, ale navíc má herní systém. Přesně ví, co má zahrát, aby bod vyhrál, říká se tomu „Shot selection“. Doufejme, že se mu budou vyhýbat zranění. Za rok ještě vyroste a zesílí.

Dobré výkony
Vít Kopřiva (1997, TK PRECHEZA Přerov)
Kopřiva předvedl v zápase se Štaubertem, že má kvalitní mezihru a že umí hrát i proti velkým jménům.

Dominik Kellovský (1996, TK Agrofert Prostějov)
Kelda porazil prvního nasazeného Pavla Štauberta na centrálném dvorci Pardubické juniorky, navíc po velmi dobrém výkonu. Jistě jeden z nejlepších zápasů turnaje.

David Poljak (1996, TK Agrofert Prostějov)
David porazil ve čtvrtfinále svého klubového rivala Kellovského a v semifinále Vondráška. Ve finále nestačil na Filipského. Především zápas s Kellovským mu vyšel, dobře servíroval, byl důrazný u sítě.

Alesandro Ricci (1998, I.ČLTK Praha)
Vyhrál předkolo a v prvním kole na centru měl na Děrkase 7:6, 5:3 a 40:0. Zápas nakonec prohrál, ale tento hráč má kvalitu. Výborný bekhend, forhend od doby mladšího žactva (kdy jsem ho poprvé zaznamenal) zlepšil na velmi dobrou úrověň.

Jaroslav Vondrášek (1996, I.ČLTK Praha)
Jarda mě osobně nepřekvapil, je známo, že tenis umí hrát. Postup do semifinále je úspěch. Na cestě do finále ho v rozhodující chvíli zradil servis. Snad najde dost síly a přijede příští rok do Pardubic znovu.

Marek Gengel (1995, TK Neridé)
Gengel je ten případ hráče, kterému to letí a přitom se u tenisu vůbec nenadře. Postup do čtvrtfinále je v pořádku. Ale mám dojem, že tento hráč má na víc.

Zdeněk Kolář (1996, TK Bystřice n. Pernštejnem)
Zdeněk hrál super, je to komplexní hráč. V zápase s Knoflíčkem měl fáze, kdy hrál výborně a pak zase přišlo několik gemů, které mu vůbec nevyšly. Potřebuje více takových zápasů, aby se „vyhrál“.

Daniel Knoflíček (1995, TK Agrofert Prostějov)
Knofla je výborný hráč. Někdy ho požírají vlastní negativní emoce. Trochu mě znervózňuje, že tak kvalitní hráč nemá letos žádné zápasy odehrané na okruhu ITF juniorů ani dospělých.

Simona Heinová (1997, TK Sparta Praha)
Možná, že kdyby nebyla ve stejné půlce hracího plánu s Pantůčkovou, mohla dojít do finále. Tam tak kvalitní obranářka nebyla.

Vendula Žovincová (1997, TK Sparta Praha)
Zápas od zápasu se zlepšovala. Ve čtvrtfinále měla mečboly na Kolodziejovou. Každopádně Vendy asi nikdy nebude mít v tenise plán B, tak by měla hrát pouze plán A, který funguje. A když to tam nepadá, tak do toho pořád chodit plným švihem a čekat až to padat zase začne.

Pavla Kováčová (1997, TC Brno)
Kováčová mě zaujala lehkostí svého tenisu. Čistá technika úderů, dobrý servis, rychlý forhend. Určitě by měla zkusit turnaje ITF.

Miriam Kolodziejová (1997, I.ČLTK Praha)
Miri už je „stará“ harcovnice. Na Pardubické juniorce opět hrála velmi dobře, stejně jako loni. Dobře, některý zápas ji vyšel lépe, některý hůře. Asi jako jediná našla ten správný recept na Pantůčkovou: Od prvního míče tlačila a když se Panty ubránila a stabilizovala ve výměně, tak Miri dala kopec, který přitlačil Panty k plotu a Miri si šla k síti pro liftovaný volej.

Marina Hrubá (1995, TK Vamos)
Tréninky s Jiřím Hřebcem na pražské Štvanici a herní inteligence Mariny Hrubé dalo dohromady hráčku, která mohla vyhrát Pardubickou juniorku. Marina odehrála dobrý turnaj. V semifinále vyhrála hladce první set, ale Paterová se pak hodně zvedla a byla lepší hráčkou.

Dominika Paterová (1995, TK Sparta Praha)
Dominika nepřijela do Pardubic s nějakou skvělou formou a navíc měla těžký los. První set proti Kolářové v prvním kole byla ze strany Paterové katastrofa, ale Dominika se zvedla a zápas vybojovala. V semifinále proti Marině Hrubé sice také prohrála první set, ale to hrála Marina výborně. Dominika se zápas od zápasu zlepšovala. Bohužel finále ji vůbec nevyšlo. Panty byla až děsivě solidní a Dominice se její sen začal rozplývat. Nicméně Dominika má svou kvalitu na to pravidelně uhrávat body i na turnajích ITF žen.

Závěrem
86. ročník Pardubické juniorky je za námi. Atmosféra Pardubické juniorky byla opět nezapomenutelná. Především centrální dvorec zažil hned několik zápasů, kde vítěz odvracel mečboly. Překvapilo mě, že až na pár výjimek všichni z těch 48 chlapců a dívek umějí tenis na vysoké úrovni. Pro mnohé je Pardubická juniorka jedním z posledních turnajů v dorostu a čeká je nemilosrdná kategorie dospělých. Hlavně těm bych rád popřál mnoho úspěchů v tenise. Ať se vám daří.
 
úvodní stránka | scoreboard | hrací plány | hráči | fotogalerie | partneři
© Pardubická juniorka 2013. Všechna práva vyhrazena