Úvodní slova


Vážení tenisoví příznivci,

 

Pardubická juniorka, jejíž jubilejní 90. ročník se letos jako již tradičně koná na antukových dvorcích nedaleko pardubického zámku, patří ke krajskému městu stejně jako Velká pardubická nebo Zlatá přilba. Navíc právě v Pardubicích v roce 1896 spatřil světlo světa první český překlad pravidel takzvaného lawn-tennisu. Tento počin má na svědomí baron Artur Kraus, významný podnikatel, propagátor vědy, sportu a kultury a také mecenáš chudých v tomto roce také zřídil první tenisový kurt ve městě.

O mnoho let později začala na pardubických kurtech zářit hvězda Jana Kodeše, Tomáše Šmída, Ivana Lendla, Martiny Navrátilové či Petry Kvitové, jejichž jména zná dnes téměř celý svět. Jejich pouť za grandslamovými tituly začala právě vítězstvím v kategorii staršího žactva na Pardubické juniorce. Jsme přesvědčený, že i letošní ročník vynese na pomyslné tenisové nebe další hvězdy, na které budeme moci být jako národ pyšní.

Velký dík samozřejmě patří samozřejmě všem, kteří zajišťují, aby tento prestižní turnaj měl i nadále svoji kvalitu, a proto jim přeji mnoho spokojených návštěvníků. Vám divákům přeji krásné tenisové zážitky a co nejlépe strávený čas v krajském městě. Hráčům přeji, aby turnaj a potažmo celá jejich kariéra dopadly podle jejich představ.

Přeji všem co nejvíce přesných bekhendů, forhendů, nedoběhnutelných čopů a co nejméně nevynucených chyb. Jsem přesvědčený, že si při své cestě na tenisový vrchol vzpomenou, že vedla přes kurty v blízkosti našeho pardubického zámku.

 

JUDr. Martin Netolický, Ph.D.
hejtman Pardubického kraje

 


 

Vážení a milí příznivci bílého sportu, vážení návštěvníci Pardubic, 

 

vítám vás ve městě, ke kterému sport neodmyslitelně patří. K tradičním sportovním akcím, bez kterých si pardubické léto nedokážu představit, patří i Mistrovství České republiky v kategorii staršího dorostu v tenise - Pardubická juniorka. Ta bude letos psát svoji kulatou, jubilejní, devadesátou kapitolu. Přes svůj věk je juniorka velmi moderním a dynamickým setkáním tenisového mládí. Prestiž Juniorky v očích mladých hráčů zcela jistě zvyšuje i to, že svoji tenisovou kariéru tu vítězstvím odstartovaly dnešní tenisové špičky. Namátkou uvedu, že třeba v roce 2001 to byl Tomáš Berdych a v roce 2006 Petra Kvitová. Z tenisových legend si Juniorka pamatuje třeba na  Kodeše, Šmída, Složila, Lendla, Navrátilovou, Mandlíkovou a mnohé další.

Juniorka patří 90 let ke špičkovému turnaji. Za to patří jeho organizátorům poděkování. Stejně jako partnerům a sponzorům, bez jejichž podpory a přízně by to nešlo.

Vážení a milí, přeji vám dobrá podání, kvalitní výměny a úspěšné smečování, vše v duchu fair-play. Nám divákům pak přeji množství zážitků. Ať se vám v Pardubicích daří a líbí.

 

Upřímně

Ing. Martin Charvát
Primátor statutárního města Pardubic

 


 

Vážené dámy, vážení pánové, milí tenisté a tenistky,

 

srdečně Vás vítám jménem svým i jménem generálního partnera turnaje - akciové společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, člena stavebního holdingu enteria - na tenisových dvorcích pod pardubickým zámkem. Jubilejní 90. Pardubická Juniorka právě začíná!

Je bez debat, že bílý sport má v Pardubicích opravdu dlouholetou tradici. Tradicí je i naše podpora tenisových talentů v rámci Pardubické Juniorky. Letos to bude poprvé bez Libora Josky - já však pevně věřím, že jeho odkaz, jeho energie a nadšení, které do tohoto projektu po léta vkládal, s námi půjde dál.

Co popřát mladým tenistům a tenistkám, kteří se zde letos o titul nejlepšího juniora utkají? Určitě zdravé sebevědomí a vysoké ambice, ale také dostatečnou míru pokory a respektu vůči svým soupeřům. Samozřejmě i nezbytnou dávku sportovního štěstí. Je historicky potvrzeno, že účast na turnaji je dobrým odrazovým můstkem do „velkého“ tenisu. Budu rád, když se toto potvrdí, a i letos se zde objeví mimořádný talent, který se v budoucnu zařadí po bok našich špičkových hráčů, bývalých vítězů Juniorky.

Vám, návštěvníkům, ze srdce přeji, ať se Vám zde i letos líbí a odnášíte si s sebou mnoho neopakovatelných zážitků!

 

Ing. Martin Kvirenc
předseda představenstva
Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

 


 

Vážení tenisoví přátelé,

 

přál bych všem mladým tenistům zažít stejné pocity, jaké jsme měli my, kdy jsme před desetiletími toužili po úspěchu na Pardubické juniorce. Pamatuji si na dobu, kdy jsem také chtěl vyhrávat zápasy na slavných dvorcích Pod zámkem, Pardubická juniorka byla tehdy symbolickou bránou do světa velkého tenisu. Hektická doba přelomu tisíciletí se však i této velké tradice dotkla, mladí si ve světě bez hranic mohou najít nespočet dalších turnajových příležitostí, přesto ocenění zaslouží všichni, kteří usilují o zachování velké pardubické tenisové tradice a hlavně o ni pečují.

Už dvacátý rok jsem ve funkci prezidenta českého tenisu a vždycky jsem měl na prvním místě svého snažení péči o mladé naděje a vytváření dobrých podmínek pro jejich výchovu. Letos pošesté se hrají mládežnické týmové soutěže, seriál turnajů Junior Tour o Pohár prezidenta ČTS, je to opravdu zrcadlo mé svazové filozofie. A co jsem před dvaceti lety s lidmi, kteří mají rádi český tenis, začal, nám přineslo wimbledonskou vítězku, finalistu Wimbledonu, po třiadvaceti letech fedcupové vítězky, Salátovou místu jsme získali po dvaatřiceti letech, juniorské mistry světa, šampiony mládežnických Summer a Winter Cupů a mnohé další velké úspěchy.

Proč je český tenis nejlepší? Protože si to odpracoval a před dvaceti lety začal rozumně investovat. A navzdory všem, kteří našim projektům nevěřili, zpochybňovali naši snahu podporovat talentovanou mládež. Šli jsme dopředu poctivě, s pokorou, bez megalomanských a nereálných cílů. Nebyla tady střediska, jen lidé, kteří věřili, že to půjde dopředu. O ty jsem se opřel a společně se nám to podařilo. Buďme hrdi na český tenis, připomínejme si, že jsme získali v šesti letech pětkrát slavnou fedcupovou trofej, dvakrát jsme vyhráli Davisův pohár a navíc jsme jednou byli ve finále. Týmové tituly nás hodně posílily, svět nás respektuje, ví se o nás, je nás slyšet a to je rozhodující. Vím také, je potřeba neustále podporovat české tenisové talenty a hledat nové tváře, abychom to, co se nám podařilo dokázat – mohli neustále posilovat a obhajovat. Samozřejmě, plně respektuji ty, které nastupují v týmových soutěžích, ale kalendář se zastavit nedá a je třeba neustále doplňovat českou reprezentaci o nové talentované tenisty.

Rád bych poděkoval všem obchodním partnerům, bez nichž by pardubický svátek juniorského tenisu určitě neměl svůj zářivý lesk a mladým tenistům přeji, aby měli hodně síly k následování těch, kteří jim ukázali cestu a prosadili se ve světovém tenise.

 

Ing. Ivo Kaderka, CSc.
prezident ČTS

 


 

Dámy a pánové, vážení přátelé tenisu,

 

jsem potěšen, že Vás mohu přivítat na jubilejním 90. ročníku Pardubické juniorky - Mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu. Juniorský šampionát letos oslavuje velké jubileum. Naše tenisové mládí se schází na dvorcích LTC Pardubice již po devadesáté. Je potěšitelné, že generální partner, firma Chládek a Tintěra Pardubice a.s. podporuje dlouhodobě toto mistrovství. Potěšitelný je i přístup Pardubického kraje a města Pardubic udělením záštity hejtmana Pardubického kraje a primátora města Pardubic a řadí tak Juniorku ve svém zájmu hned vedle Velké pardubické, Zlaté přilby a dalších významných akcí regionu.

Pardubická juniorka je tradiční tenisový juniorský turnaj, který se v Pardubicích na dvorcích LTC Pardubice koná od roku 1926, s výjimkou dvou let 1928 a 1952. Svojí tradicí se řadí mezi nejstarší juniorské turnaje svého druhu nejen u nás, ale i v Evropě.

Vítězi Pardubické juniorky se v minulosti stali hráči a hráčky, kteří několik let po úspěchu v městě perníku proslavili československý, resp. český tenis na mezinárodních dvorcích. Za všechny jmenujme hráče jako Tomáš Šmíd, Pavel Složil, Hana Mandlíková, Petr Korda, Bohdan Ulihrach, Jiří Novák a stále ještě hrající Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Juniorku také vyhráli i Wimbledonští vítězové – Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Martina Navrátilová, Jana Novotná a Petra Kvitová. V neposlední řadě mezi vítězi najdeme grandslamové vítěze a také dvě světové singlové jedničky – ženská Martina Navrátilová a mužská Ivan Lendl. Turnajový triumf si také připsal Miloslav Mečíř, olympijský vítěz dvouhry z LOH 1988 v Soulu.

Při příležitosti letošních devadesátin, bych chtěl poděkovat ČTS za projevenou důvěru, všem partnerům včele s generálním partnerem akciovou společností Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., člena českého stavebního holdingu enteria za podporu, bez které bychom se nedostali až takovému to úžasnému jubileu.

Přeji všem účastníkům hodně úspěchů, ve hře i kus potřebného tenisového štěstí a všem návštěvníkům přeji co nejvíce dramatické sportovní podívané.

 

Ing. Miroslav Máslo
ředitel turnaje