Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2018

Známe vítěze 91. ročníku Pardubické juniorky. V kategorii dvouhry chlapců zvítězil Jiří Lehečka (2001, ITF 29), v kategorii dvouhry dívek Darja Viďmanová (2003, ITF 283). Čtyřhru chlapců vyhráli Dominik Palán (2000, ITF 167) a Andrew Paulson (2001, ITF 77), čtyřhru dívek Karolína Kubáňová (2001, ITF 1105) a Adéla Dörreová (2002, ITF 1832).

Finále chlapců

Do finále chlapců podle očekávání postoupili dva ze silné čtyřky (Forejtek, Svrčina, Lehečka, Jiroušek T.). Lehečka cestou do finále porazil Šlachtu 6:1, 6:2, Horáka scr., Šilhavého 6:3, 6:0, Svrčinu 6:3, 3:6, 6:4. Forejtek porazil Otypku 6:1, 6:3, Krause 6:1, 6:3, Červinku 6:2, 6:1, Tomáše Jirouška 6:1, 3:6, 6:3.
Oba aktéři finále se dobře znají, takže asi nebylo čím svého soupeře překvapit. Forejtek se opíral o svůj masivní forhendový švih, kterým si vytváří tlak a otevírá kurt pro svůj bekhend po lajně, který tak rád a často hraje. Lehečka je bomber, který svou hrou trochu připomíná Tomáše Berdycha: výborný servis, kladivo forhend. Lehečka navíc rád chodí dopředu, což bylo vidět, protože v kurtu a u sítě míče dohrával oproti Forejtkovi mnohem úspěšněji.
Co mě překvapilo, že oba hráli hrozně špatně brejkboly při svém podání. Často se stalo, že servírující hráč, který čelí brejkbolu zahrál první míč po servisu bombu do lajny, kde musel hrát přes vysokou síť a má tam navíc kratší kurt. Z pohledu statistického to je nevýhodné.
Nicméně finále bylo krásné a Forejtkova vítězná smeč za stavu 6:4, 1:6, 4:4 a 30:15 od plotu, kterou prohodil Lehečku u sítě, zůstane navždy v paměti všech diváků a vypadalo to, že to bude bod, který Lehečku zlomí. Forejtek tak měl 40:15 a dva gemboly na 5:4, ale paradoxně od tohoto stavu už nevyhrál ani míč. Výsledek: Lehečka – Forejtek 4:6, 6:1, 6:4. Po proměněném mečbolu se Lehečka prohnul ve vítězném gestu a vítězné gesto i hlasitě doprovodil.


Finále dívek

Do finále dvouhry dívek se probojovala Darja Viďmanová, která v Pardubicích hrála solidně. Porazila Nikolovovou 6:3, 6:3, Kubáňovou 6:1, 6:3, Dörreovou 6:3, 6:4 a Kláru Novákovou 6:3, 7:5. Její soupeřkou ve finále byla Terezie Pluhařová, která cestou do finále porazila Horákovou 6:3, 6:3, Lamiovou 6:1, 6:2, Silnou 7:6(4), 6:2 a Beránkovou 6:1, 4:6, 6:1.
Obě hráčky se snažily spoléhat na své zbraně. Viďmanová si pomáhala servisem a tlačila z forhendu, Pluhařová hrála hodně stopbalů a snažila se tak měnit tempo hry. Výsledek: Viďmanová – Pluhařová 6:3, 6:2. Vítězka Darja Viďmanová je velmi klidnou hráčkou a to jí zřejmě také hodně pomáhá v zápasech, ale chtělo to alespoň náznak nějakého vítězného gesta po proměněném mečbolu. Dášo, trénuj to doma před zrcadlem :-)


Kdo podal dobrý výkon?

CHLAPCI

Jiří Lehečka (2001, TK Agrofert Prostějov)
Lehečka má obrovský švih, navíc hraje s jednou z nejrychlejších raket na trhu Babolat Pure Drive a plete Luxilon. To je smrtící kombinace, kterou drží pod kontrolou vypletení na 30 kilo. Lehečka umí dát několik es v gemu. Dobře se orientuje na síti, umí zvolit správnou variantu. Pokud se něco nestane, bude z něho hráč ATP.

Jonáš Forejtek (2001, TK Škoda Plzeň)
Jonáš vyrostl a to nejen výkonnostně. Je to klidný hráč, který se výborně pohybuje a dobře švihá. Je to typicky antukový hráč s velkým forhendovým švihem. Potřeboval by si více pomáhat servisem a více chodit pro vítězné míč do kurtu.

Dalibor Svrčina (2002, TK Agrofert Prostějov)
Dalibor hraje trochu jinak než ostatní. Hraje u základní čáry, má kratší nápřahy (možná až příliš krátké) a velmi dobře čte hru. Využívá tak razance soupeře je schopný míče rychle posílat zpět. Navíc je velmi tvořivý a šikovný, takže se soupeř dostává do pozic, odkud často nehraje. Na betonu a na trávě jeho tenis bude psát mnohem více.

Tomáš Jiroušek (2000, TK Neridé)
Tomáš je obrovský bojovník, který má hru postavenou na rychlém forhendovém spinu, který soupeřům skáče nepříjemně vysoko. Zlepšil servis, dobře se pohybuje. Pokud ho však někdo přešvihá (jako Forejtek), tak má problém. Ale to asi i Federer.

Asi by bylo nefér zmiňovat další hráče, protože tato silná čtyřka je prostě oproti ostatním výkonnostně jinde. Jejich výsledky cestou do semifinále to jasně dokládají. Kromě jiného je vidět, že zkušenosti z mezinárodních turnajů od žákovských kategorií jsou prostě k nezaplacení. Česko je přirozeně pro tenis malý rybník a je potřeba se srovnávat se světem.


DÍVKY

Darja Viďmanová (2003, I.ČLTK Praha)
Dáša je klidná hráčka, která od mala uměla forhend. Teď si i díky své výšce umí pomoci servisem a ani na returnu to není špatné. Je to vysoká hráčka, takže s pohybem je to trochu horší, ale to se dá zlepšit. Karolína a Kristýna Plíškovy měli v patnácti taky velké problémy s pohybem a docela se to zlepšilo. Jak jsem zmínil, Dáša je velmi klidná hráčka a lépe tak zvládá kritické stavy. Navíc, když je člověk nervák, tak je po zápase i psychicky vyčerpán, což Dáša moc nebývá :-)

Terezie Pluhařová (2002, TK Agrofert Prostějov)
Terezie je zvláštní hráčka. Techniku úderů má velmi slušnou, přesto jejím tenisem jsou zajímavé údery, které moc často neuvidíte. Forhend čop s boční rotací však soupeřkám ukazuje, že Terezie se nebere moc vážně a možná i soupeřku. Kromě účinku nezvyklé rotace tak má tento úder i psychologický účinek. Pluhařová v semifinále porazila zkušenou Karolínu Beránkovou, což asi nečekal vůbec nikdo. Asi tak to myslel ten Ivan Hlinka, že se má jít na zápas.

Klára Nováková (2002, TK Slávia Plzeň)
Klára předvedla největší obrat za poslední roky na Pardubické juniorce. Ve čtvrtfinále proti mimochodem výborně hrající Čechákové prohrávala 2:6, 1:5, 0:30 a zápas obrátila a vyhrála 2:6 7:5, 6:4. Klára má výborný bekhend a zlepšení je patrné i na forhendu. Za rok bude jednou z favoritek.

Karolína Vlčková (2000, TJ Spoje Praha)
Vlčková v Pardubicích ukázala pěkný tenis. V zápase s Karolínou Beránkovou na centrálním dvorci ukázala i pevné nervy, když dokázala bojovat až do úplného konce. Vlčkové to celkem letí, dobře servíruje (dobrá rotace na druhém servisu). Myslím, že taková hráčka bude sbírat body i na mezinárodních turnajích žen.

Eva Čecháková (2000, TK Zbrojovka Vsetín)
No, zřejmě slušnej oddíl. Eva porazila mladičkou a velmi dobře hrající Abeldinovu 4:6, 6:3, 6:4, Rozálii Dohnalovou 4:6, 6:3, 6:0 a Andreu Novou 6:2, 6:0. Ve čtvrtfinále ztratila vyhraný zápas s Klárou Novákovou. Čecháková hraje nenápadný tenis, ale hraje ho velmi solidně.

Brenda Fruhvirtová (2007, TK Sparta Praha)
Brenda v Pardubicích zaplnila tribuny. Každý chce prostě vidět jedenáctiletou tenistku, která prohání druhou nasazenou. Brendu tenis hrozně baví. Ona má schopnost se přizpůsobit rychlosti soupeřky. A pak to vezme do svých rukou a začne jí prohánět po kurtu. Kromě úderových dovedností je obdivuhodné, jak Brenda ve svém věku dokáže udržet koncetraci celý zápas. Spousta lidí si myslí, že je to možná špatně, že hraje tolik. Ale myslím, že jak Brendě tak i její sestře Lindě nejde o body, žebříček, …, je baví ta samotná hra.

Další, kdo zahrál dobře byla Andrea Nová (2003, TJ Spoje Praha), Petra Csabi (2002, TK Agrofert Prostějov), Dominika Hejčová (2000, TK Slavia Orlová), Nikola Homolková (2001, TK Pelhřimov), Lenka Munzarová (2003, LTK Liberec), bojovnice Klára Lamiová (2001, Lázně Bělohrad), Adéla Dörreová (2002, Hradec Králové), …


Překvapení turnaje

Největším překvapením turnaje byl postup Terezie Pluhařové do finále přes Karolínu Beránkovou. Pardubická juniorka už je taková, že někdo se tam cítí jako ryba ve vodě a někdo se v té vodě topí. Dalším překvapením byl zápas Homolkové s Lindou Fruhvirotvou, kde naprosto dominovala Homolková 6:2, 6:3.

Mezi chlapci to bylo letos bez překvapení. Pro celý turnaj bylo důležité, že nenasazený Tomáš Jiroušek byl nalosován do čtvrtiny, kde nebyl Forejtek, Svrčina ani Lehečka. Nechci snižovat výkonnost Paulsona, kterého Jiroušek porazil v osmifinále 6:3, 6:2, ale ten má svou hru postavenou více na betonové turnaje.


Zklamání turnaje

Je škoda, že se na turnaj nedostaly Radka Bužková nebo Aneta Laboutková, které by výkonnostně patřily mezi favoritky na vítězství. Bohužel holky nemají body na dorost (hrají turnaje žen) a v době nominačních přeborů hrály ligu v Německu. O volnou kartu ČTS sice požádaly, ale jejich žádost nebyla vyřízena kladně. Jaké je řešení? No je potřeba, aby tomu šly všechny strany naproti. Holky měly hrát přebor a ne ligu, to za prvé. Oblastní svazy by však mohly přebor uspořádat v týdnu a ne o víkendu, kdy si tenisté jezdí přivydělat na ligu do Německa. Myslíte, že by Viďmanová nebo Pluhařová porazila Bužkovou nebo Laboutkovou? To se už nedozvíme.


Celkový dojem

Kvalita semifinále a finále mezi chlapci ukázala, že Pardubická juniorka pořád táhne a také že se nám tady profilují velmi kvalitní hráči. Věřím, že Svrčina a Forejtek přijedou i příští rok a zase se bude na co dívat.

Napsal: Lukáš Březina