Úvodní slova


Vážení příznivci Pardubické juniorky,

je mi velkou ctí, že se tenisový turnaj s více než devadesátiletou tradicí koná právě v Pardubickém kraji. Tenisová klání na antukových kurtech jsou součástí sportovní historie Pardubic, stejně jako dostihy, plochodrážní závody nebo hokejová utkání. Pardubická juniorka je navíc turnajem, který má zvuk v České republice i za jejími hranicemi.

Výčet vítězů v mužské i ženské kategorii dokazuje, jak významný turnaj se na východě Čech od dvacátých let minulého století pravidelně koná. Jména jako Lendl, Berdych, Kodeš, Suková, Navrátilová nebo Hradecká znají i ti, kteří raketu nikdy nedrželi v ruce. Hvězdy světové tenisové scény přijeli do Pardubic pro jedny z prvních úspěchů kariéry a dost možná i letos se na antuce nedaleko krásného zámku zrodí nová legenda.

Přál bych organizátorům, aby se turnaj zapsal do historie jako úspěšný a poděkoval jim za jejich práci při jeho organizaci. Divákům přeji, aby si odváželi z Pardubic krásné vzpomínky na dramatické výměny, vítězné hry i krásně strávený čas v našem regionu. 

 

JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

hejtman Pardubického kraje

 

 

Vážení a milí příznivci bílého sportu, vážení návštěvníci Pardubic, 

 

vítám vás ve městě, ke kterému sport neodmyslitelně patří. Nejenom mediálně oblíbený hokej, basket, dostihy nebo plochá dráha, ale také tenis. Vždyť podle dostupných pramenů se tu první tenisový turnaj konal již v roce 1896. A Juniorka, mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu, letos prožívá již 91. ročník. Na kurtech Juniorky se ve svém dorosteneckém věku objevila řada tenistů, kteří později patřili a nebo stále patří ke špičce nejen českého či československého, ale i světového tenisu. Namátkou mě napadá Kodeš, Šmíd, Složil, Lendl, Navrátilová, Mandlíková, Skuherská a třeba z relativně nedávných „dorostenců“ Berdych nebo Kvitová. Vlastně férové by bylo uvést jména všech vítězů. A nejen vítězů, ale všech, kteří Juniorkou prošli a třeba, byť bez vítězství, překonali sami sebe.

Uspořádání takovéhoto turnaje je organizačně i finančně velmi náročné. Proto partnerům Juniorky děkuji za podporu a přízeň. Organizátorům pak za výdrž a elán.

Vážení a milí, přeji vám hru i umístění podle představ. Ať máte dobrá podání, kvalitní výměny a úspěšné smečování. Jednoduše abychom se my, diváci, měli na co koukat. Ať se vám v Pardubicích daří a líbí.

 

Upřímně

Ing. Martin Charvát

Primátor statutárního města Pardubic

 

 

 

Vážené dámy, vážení pánové, milí mladí tenisté a tenistky,

 

srdečně Vás vítám jménem svým i jménem generálního partnera turnaje - akciové společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, člena stavebního holdingu enteria - na 91. ročníku Pardubické juniorky.

Pardubická juniorka neboli Mistrovství České republiky staršího dorostu v tenise je u nás v Pardubicích pořádána již od roku 1926 a jde o českou obdobu prestižního juniorského turnaje Orange Bowl, který se každoročně hraje na Floridě. Je ale především splněním snu pro své vítěze a jejich trenéry, nevšedním sportovním zážitkem pro fanoušky a symbolem výjimečnosti pro nás všechny. Vždyť i nejstarší tenisový turnaj světa, londýnský Wimbledon, je nádherným příkladem toho, že se sny plní a neuvěřitelné se může stát realitou. Když se v roce 1877 hrál jako turnaj úplně poprvé, byl veřejně vnímán pouze jako jakýsi přívažek kriketu. Dokonce i jeho první šampión Spencer Gore bral své tehdejší vítězství jen jako kuriózní příspěvek do sbírky kriketových trofejí. Ale co se nestalo! Svět se zbláznil do tenisu a toto šílenství stále trvá…

Co tedy popřát mladým tenistům a tenistkám, kteří se zde o titul nejlepšího juniora letos utkají? Mějte hlavu v oblacích, nohy na antuce a jděte za svým snem bez ohledu na to, jak nereálné se může zdát jeho naplnění. 

 

Ing. Martin Kvirenc
předseda představenstva
Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

 


Vážení tenisoví přátelé,

je mi velkou ctí přivítat Vás jménem stavebního holdingu enteria na tenisových dvorcích pod pardubickým zámkem na Pardubické Juniorce, která letošním ročníkem vstupuje do své desáté dekády.

Už samotný fakt, že se tento pomyslný tenisový míček udržel ve hře tak dlouho, je výjimečný. Výjimeční jsou ovšem i hráči, kteří do této „hry“ vstoupili v jejím průběhu. Leckdy pro ně zdejší vítězství znamenalo první krok v hvězdné tenisové kariéře a jejich jména dodnes zná celý svět.

Právě proto začlenění Juniorky do elitní skupiny top akcí našeho regionu - pardubických Tahounů – já osobně vnímám jako velký úspěch a především jasné gesto, že nejen my, Pardubáci, ale i představitelé našeho města a kraje vidí Juniorku jako signifikantní a prestižní záležitost. Jejich podpora je naprosto zásadní pro její další vývoj i pro důstojné oslavení neuvěřitelného trojmístného jubilea, které má Juniorka na dohled.

Na závěr nemohu nezmínit Memoriál Libora Josky – speciální uzavřený turnaj, který se v rámci Juniorky hraje letos podruhé. Nese jméno výjimečného člověka a pro enterii je skutečná čest nad tímto miniturnajem převzít záštitu.

 

Ing. Martin Havelka

předseda představenstva enteria a.s.

 


Vážení tenisoví přátelé,

pro tenisty je Pardubická juniorka už tradičně příjemným tenisovým svátkem, pro nadšence, kteří ctí tradice, pak turnajem, který snad nejvíc vstoupil do historie československého a českého tenisu. Na legendárních tenisových dvorcích Pod zámkem dělali první důležité kroky pozdější wimbledonští šampioni, vítězové Grand Slamů, členové vítězných týmů Davis a Fed Cupu. Na stejných dvorcích toužili po úspěchu další mladí junioři ve víře, že jednou otevřou dveře do velkého tenisu. Ne všem se to podařilo, mnozí klopýtli či nenaplnili naděje, které do nich rodiče, nejbližší okolí, kluboví funkcionáři či oni sami, vkládali. V dnešní globální konkurenci je to přirozené, jen vlastní píle a tréninkové úsilí mnohdy nestačí. Mladý talent musí mít kolem sebe houževnaté trenéry, obětavé rodiče a především dokonalé podmínky, které Český tenisový svaz už jedenadvacet let vytváří. Tak dlouho jsem ve funkci prezidenta českého tenisu a od začátku jsem měl na prvním místě péči o talentovanou mládež, vytvoření dokonalého systému tréninkových středisek mládeže až na národní Sportovní centra. Česká tenisová mládež má a vždy měla dostatek soutěží, patříme mezi federace, které pořádají nejvíce mládežnických turnajů, seriál turnajů Junior Tour o Pohár prezidenta ČTS je pevnou součástí termínového kalendáře.

Rád bych ocenil snahy všech obětavců, kterým záleží na zachování velkých tradic Pardubické juniorky. Musíme je chránit, musíme o ně pečovat, musíme si vážit všech, kteří drží tento legendární turnaj v prospěšných obrysech nového tisíciletí. Přiznejme, démonický čas Pardubické juniorky začal vyprchávat, mladí si ve světě bez hranic mohou najít nespočet dalších turnajových příležitostí. O to víc si važme prospěšných tradic, o které se mohl náš tenis opírat v minulých desetiletích.

Rád bych poděkoval všem obchodním partnerům, bez nichž by pardubický svátek juniorského tenisu určitě neměl svůj zářivý lesk a mladým tenistům přeji, aby měli hodně síly k následování těch, kteří jim ukázali cestu a prosadili se ve světovém tenise. Co však si určitě všichni vítězové vždycky dobře uvědomovali? Že jsou teprve na začátku cesty a že je čeká velká tenisová dřina. Přesně tohle říkám mladým vítězům, když jim gratuluji k titulům z Pardubic.

 

Ing. Ivo Kaderka, CSc.
prezident ČTS a viceprezident Tennis Europe

 


Dámy a pánové, vážení přátelé tenisu,

 

dovolte mi, abych Vás přivítal na 91. ročníku Pardubické juniorky - Mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu, která se koná již tradičně pod záštitou hejtmana Pardubického kraje a primátora města Pardubic.

Pardubická juniorka je tradiční tenisový juniorský turnaj, který se v Pardubicích na dvorcích LTC Pardubice koná od roku 1926, s výjimkou dvou let 1928 a 1952. Svojí tradicí se řadí mezi nejstarší juniorské turnaje svého druhu nejen u nás, ale i v Evropě.

Vítězi Pardubické juniorky se v minulosti stali hráči a hráčky, kteří proslavili československý, resp. český tenis na mezinárodních dvorcích. Za všechny jmenujme hráče jako Tomáš Šmíd, Pavel Složil, Hana Mandlíková, Petr Korda, Bohdan Ulihrach, Jiří Novák a stále ještě hrající Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Juniorku také vyhráli i Wimbledonští vítězové – Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Martina Navrátilová, Jana Novotná a Petra Kvitová. V neposlední řadě mezi vítězi najdeme grandslamové vítěze a také dvě světové singlové jedničky – ženská Martina Navrátilová a mužská Ivan Lendl. Turnajový triumf si také připsal Miloslav Mečíř, olympijský vítěz dvouhry z LOH 1988 v Soulu.

Závěrem chci poděkovat ČTS za projevenou důvěru, všem partnerům včele s generálním partnerem akciovou společností Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., členem českého stavebního holdingu enteria za podporu této úžasné tradice.

Přeji všem účastníkům hodně úspěchů, ve hře i kus potřebného tenisového štěstí a všem návštěvníkům přeji co nejvíce dramatické sportovní podívané.

 

Ing. Miroslav Máslo
ředitel turnaje