K velkému překvapení se schylovalo v osmifinálovém zápase mezi Jakubem Novákem a favorizovaným Matthew Donaldem. Novák vedl už 6:4, 3:0 a s loňským finalistou to vypadalo špatně. Nebudete věřit, co se stalo. Donald měl za stavu 4:6, 4:4 nahranou smeč u sítě a Novák se rozhodl vyskočit do výšky za míčkem, který po smeči Donalda odskočil vysoko. Novák nejen že na míček nedosáhl, ale při dopadu si zranil kotník tak, že nemohl dále pokračovat. Téměř poražený Donald tak dostal druhou šanci a zítra bude o postup do semifinále bojovat s Lukášem Velíkem, který dnes v nejdelším zápase porazil Ondřeje Válka 6:2, 4:6, 7:6(6).

Výkony Lukáše Velíka jsou s každým jeho zápasem lepší a lepší. Dnes to odnesl Ondřej Válek. Zápas byl plný dlouhých výměn. Oba aktéři i celkem solidně servírovali. Zápas měl vysokou úroveň a oba aktéři bojovali o každý míč.

Emotivní Jakub Prachař vybojoval postup do čtvrtfinále v zápase s Markem Havlíčkem, kterého udolal 2:6, 6:4, 6:4. Ve čtvrtfinále ho čeká Jakub Menšík, který dnes porazil Filipa Apltauera 7:5, 6:3.

Nejvýše nasazeného Adama Jurajdu potrápil Šimon Mališ. Herní styl Šimona Mališe je tak nepříjemný, že Jurajda bude nutně potřebovat srovnat údery. Jen tak pro představu, Mališ servíruje první servis 200 km/hod. a druhý servis 210 km/hod., při první příležitosti se sápe na síť, hraje cokoli jen ne klasické výměny. Noční můra pro každého hráče. Jurajda to ale zvládl a o postup do semifinále si zahraje s Hynkem Bartoněm, který dnes v prvním setu zlomil odpor Jiřího Jindáčka a ve druhém setu už byl Bartoň jednoznačně lepší 6:4, 6:0.

Ve dvouhře končí loňská finalistka Lucie Havlíčková, která dnes nestačila na Lucii Urbanovou 6:7(1), 3:6. Lucka se klasicky vytřílela. Urbanová velmi dobře četla bomby, které na ní létaly a poctivě je vracela zpět, až přišla chyba od Havlíčkové.

O další překvapení v kategorii dívek se postarala Nela Šílová, která porazila Julii Štruplovou 6:3, 3:6, 6:3. Šílová hrála velice solidně a Štruplová dnes hodně chybovala a možná byla až zbytečně aktivní. Jakmile se míče trochu ohrají, tak mají výhodu pasivnější hráči. Míče se mění po 11 resp. 13 gemech.

A jak hrála Brenda Fruhvirtová? Dnes porazila Andreu Novou 6:1, 6:4. Brenda dobře zvládla koncovku druhé sady a ve čtvrtfinále ji čeká Lucie Urbanová. To bude pro Brendu těžká soupeřka. Brenda bude chtít tlačit a rozhodovat výměny, ale to nebude proti Urbanové jednoduché. Urbanová jistě ráda přijme roli pasivnější hráčky a bude sbírat chyby své soupeřky.

Dominika Šalková porazila Alu Abeldinovu 7:6(1), 6:1. V úvodní sadě Dominika hledala tu správnou rychlost úderů, ale po vydřené úvodní sadě se uklidnila a ve druhé sadě soupeřku už jednoznačně přehrávala. V dalším kole si Dominika zahraje s Lindou Noskovou, která dnes porazila Magdalénu Smékalovou 6:3, 6:1.

 

Napsal: Lukáš Březina