Blíží se vrchol dorostenecké věkové kategorie – Pardubická juniorka. Odehraje se v tradičním termínu ve druhém srpnovém týdnu. Zúčastní se 48 chlapců a 48 dívek. V minulosti turnaj vyhráli hráči a hráčky, kteří jsou ikonami ve světě tenisu jako např. Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, Petra Kvitová, Jan Kodeš, Ivan Lendl, Petr Korda nebo Tomáš Berdych. A kdo vyhraje letos?

DÍVKY

Linda Nosková (2004, ITF 6)
Linda je největší favoritkou na vítězství. Má za sebou skvělé výsledky za posledních pár měsíců. Už v březnu vyhrála dvě patnáctky žen v Bratislavě a potom v červnu juniorský grandslam v Paříži. Svůj výkonnostní růst potvrdila na turnaji žen $60,000 ve Starých Splavech, kde došla do semifinále. V Pardubicích to bude ale trochu jiné, ve všech zápasech bude favoritkou a bude se od ní očekávat vítězství. V loňském roce jí to v Pardubicích nešlo, tak to přijede zlomit letos, což je dobře.

Nikola Bartůňková (2006, ITF 34)
Nikola je výborná hráčka, která umí vyhrávat těžké zápasy, což se v Pardubicích bude hodit. Loni po skvělém výkonu porazila Noskovou, ale v semifinále nezvládla duel s Bejlek. Od té doby však Nikola ukázala, že umí vyhrávat několik těžkých zápasů v řadě, když v Miláně na áčku ITF došla do finále. Nikola patří k velkým favoritkám na zisk cenné trofeje.

Lucie Havlíčková (2005, ITF 49)
Lucka loni došla do finále, kde byla rozebrána na součástky od Sáry Bejlek. Ale letos to bude jiná Lucka Havlíčková. Za posledních 12 měsíců se hodně zlepšila a nasbírala cenné zkušenosti v těžkých zápasech na ženském mezinárodním okruhu. Letos je tam hodně dravých ryb, které mají navíc dobrou formu jako např. Nosková, Bartůňková, Šalková, Klimovičová, Brenda Fruhvirtová, …, takže obhájit loňské finále bude, myslím, úspěchem.

Julie Štruplová (2004, ITF 149)
Jsou zápasy, které člověk nezapomene. Jedním z nich je určitě loňský duel Štruplové s Brendou Fruhvirtovou na dvorci č.5, kdy Štruplová vedla 5:0 ve třetí sadě a nakonec prohrála 5:7. Při jednom z mečbolů, které Julie měla, jí už letěly ruce vítězně nahoru, ale bekhend Brendy nakonec přistál přesně na základní čáře. No nic, Julie asi nebude chtít hrát na pětce. Pokud  projde do semifinále, tak může být v klidu, tyto zápasy se hrají na centru a na dvorci č.7. Julie má letos dobré výsledky, její hra začíná tvrdým servisem, kterým dělá přímé body nebo si vytvoří tlak. Ráda si zahraje výměnu, takže vlastně ideální styl pro antukovou část sezóny.

Dominika Šalková (2004, ITF 67)
Ostřílená hráčka, se kterou se téměř nedá hrát, když je v ideální formě. Dominika už dvakrát vyhrála čtyřhru na Pardubické juniorce a letos bude chtít i singlový titul. Má na to? Určitě ano. Loni na Pardubické juniorce měla zdravotní potíže, ale letos je, doufejme, fit a ukáže nám svoji klasiku = bomby do rohů.

Brenda Fruhvirtová (2007, ITF 70)
Brendu jsem rok neviděl hrát, takže se moc těším do Pardubic. Letos vyhrála ITF J2 v Plzni, což je velký úspěch. Ve 14 letech je ve stovce na žebříčku ITF, co dodat. Loni Brenda v Pardubicích prohrála ve čtvrtfinále v epickém duelu se Sárou Bejlek. Trochu jí tehdy chyběl konečný úder a tím myslím hlavně stopbal nebo liftovaný volej. Brenda vždy byla schopná „vyprodat“ hlediště na centru i na kurtu č.7, tak se opět těšíme na její zápasy.

Linda Klimovičová (2004, ITF 48)
Velká bojovnice. Ráda si zahraje delší výměnu. Má krátké nápřahy, takže může hrát blízko základní čáry. Není to typicky antukový tenis, ale může to fungovat právě na ty hráčky, které běhají daleko za základní čárou a jen liftují míče zpět. Při letošním obsazení si nemyslím, že Linda má šanci vyhrát celý turnaj, ale samozřejmě se jí rád omluvím, pokud mě vyvede z omylu.

Barbora Palicová (2004, ITF 54)
Barbora má svoji kvalitu, ale je to spíše hráčka na beton nebo do haly. Ráda rozhoduje výměny, ale s ohranými míči na antuce to bude mít těžké. Míče se v Pardubicích střídají po 11 resp. 13 hrách. Ale nakonec proč ne, technicky je na tom Bára výborně, takže když bude mít den, může i na antuce hrát to svoje a porazit i největší favoritky.

Kristýna Tomajková (2005, ITF 130)
Kristýna je typ hráčky, která nezkazí míč a o každý bod musíte bojovat. Pokud na to nemáte nervy, tak zkusíte první set a když to nevyjde, pak druhý set je odchod na párek. Když bude Kristýna ve formě, tak je schopná pochytat a vyběhat až nemožné a nutit soupeřky, aby přidávaly
razanci a tím zvyšovaly riziko chyby.

Tereza Valentová (2007, ITF 152)
Terezka Valentová je mladá, talentovaná, pracovitá, skromná hráčka. Letos vyhrála Mistrovství Evropy do 14 let. Může potrápit některou z výše zmíněných favoritek na vítězství, ale při letošním extrémně dobrém obsazení to na vítězství asi ještě nebude.

 


CHLAPCI



Matthew William Donald (2004, ITF 43)
Donald je solidní hráč, který už ví, jaké je to hrát finále Pardubické juniorky. V loňském finále prohrál ve třech setech s Krumichem. Abyste porazili takového hráče jako je Mathew, musíte mít ve svém rejstříku zbraně, jinak vás rozběhá a utahá. Na libereckém challengeru sehrál výborný ale bohužel smolný zápas s bývalou juniorskou hvězdou Rudolfem Mollekerem. Donald předvedl vynikající pohyb, bojovnost, fyzický fond. Jen možná trochu chyběla délka úderů a konečný úder.

Daniel Siniakov (2003, ITF 97)
Daniel je komplexní hráč s čistou technikou základních úderů a dělovým servisem. Pokud mu bude fungovat právě servis, tak může vyhrát celý turnaj. Týden před Pardubickou juniorkou prošel úspěšně kvalifikací na ATP challenger v Liberci a v prvním kole odehrál velmi dobrý zápas s předloňským vítězem libereckého challengeru Srbem Milojevičem. Příjemným překvapením bylo, že se velmi dobře pohyboval a úderově také byl konkurenceschopný.

Vojtěch Petr (2005, ITF 56)
Vojta už není ta mladá hvězdička. Už je z něho kvalitní hráč. Trochu se z jeho hry vytratila ta mladistvá hravost (podobně jako se to stalo Svrčinovi, když začal hrát mezi dospělými), přesto bude v Pardubicích jedním z největších favoritů na vítězství. Vojta v Liberci odehrál kvalifikaci na Summer Cup do 16 let a upřímně nebylo to ono. Snad přijde forma v Pardubicích.

Jakub Menšík (2005, ITF 44)
Jakub letos došel do finále áčkového turnaje ITF v Miláně a je v první padesátce žebříčku ITF. Jakub dobře servíruje a žene to z forhendu. Bekhend má rovnější, nicméně kvalitní. Bude těžké ho porazit i pro největší favority turnaje.

Adam Jurajda (2003, ITF 42)
Adam má dělový servis a kvalitní forhend. V Pardubicích bude startovat naposledy, takže chce vyhrát. Je to velice nebezpečný hráč, který může porazit kohokoli.

Jakub Nicod (2004, ITF 123)
Jakub loni v Pardubicích odchodil zápas proti Válkovi kvůli bolavému zápěstí levé ruky, což se nedělá. Pamatuji, že Ladislav Chramosta (mimochodem vítěz Pardubické juniorky 1998) si zlomil zápěstí levé ruky na snowboardu a se sádrou vyhrál čtyřhru na MČR mužů 2003, když celý zápas hrál bekhend jednoruč (normálně hrál bekhend obouruč a byl to jeho nejlepší úder). Takže ono to jde. No nic. Věřím, že podobné excesy už má Jakub za sebou a letos ukáže, co umí. Jeho tenis je postavený na kvalitním forhendu, kterým se snaží hrát velkou část dvorce. Letos může dojít daleko.

Hynek Bartoň (2004, ITF 175)
Hynek je emotivní hráč. Údery hraje pod velkým švihem. Mezi jeho přednosti patří forhend a pohyb. Jestli může vyhrát 5 zápasů v 5 dnech letos v Pardubicích? Uvidíme. Nicméně je to zajímavý hráč, který jistě předvede atraktivní tenis.

Samozřejmě i letos je pro hráče připravena i dovednostní soutěž „Čára“, kde se bude opět hrát o hodnotné ceny v pondělí v 18 hod. na centrálním dvorci. Loni získala titul po neuvěřitelně šťastném posledním hodu Tereza Křenková. Pro pobavení se znovu podívejte na video.

Ještě poznámka k loňské vítězce Sáře Bejlek. Sára jela na Pardubickou juniorku a v záloze ještě měla MČR starších žákyň, které začínalo jen o pár dní později. Sára ve 14 letech nakonec vyhrála celou Pardubickou juniorku a o rok později vyhrála mezinárodní turnaj žen dotovaný $60,000 v Olomouci, když ve finále dala bývalé hráčce první stovky WTA Paule Ormaechee 12:0. Nevídané a těžko zopakovatelné. Nicméně tím chci říci to, že tenis, který hraje Sára, funguje. Tahle „minitenistka“ umí prodat všechny levácké zbraně, plus přesně ví, co a kdy zahrát. A to je, myslím, cesta, kterou je potřeba jít, pokud netrefujete míče tak tvrdě jako Berdych. Hráčů a  hráček, kteří umí forhend a bekhend je spousta. Takových jako je Sára je velmi málo. Hodně štěstí, Sáro!


Všem účastníkům přeji pěkné sportovní výkony a radost ze hry.

Ať vyhraje ten nejlepší.

Lukáš Březina