Známe vítěze 94. ročníku Pardubické juniorky – Mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu. Ve dvouhře chlapců zvítězil Daniel Siniakov (2003, TK Agrofert Prostějov), ve dvouhře dívek Linda Nosková (2004, TK PRECHEZA Přerov). Ve čtyřhře chlapců získali titul Hynek Bartoň (2004, TK Agrofert Prostějov) a Daniel Siniakov (2003, TK Agrofert Prostějov). Ve čtyřhře dívek zvítězily Linda Klimovičová (2004, TK Agrofert Prostějov) a Dominika Šalková (2004, TK Sparta Praha). A nyní pojďme podrobněji.

 

CHLAPCI

Finále chlapců

Menšík prošel do finále bez ztráty setu. Siniakov hrál ve čtvrtfinále s Hrazdilem a v semifinále s Donaldem velmi těžké třísetové bitvy, přesto však byl ve finále mírným favoritem. První set se dostal do tiebreaku, kde za stavu 4:4 Siniakov dal druhé podání asi 3 metry do outu a dal možnost dobře servírujícímu soupeři set dopodávat. Menšík však tuto šanci pohřbil 3 nevynucenými chybami a daroval tak důležitý první set Siniakovi.

Evidentně psychicky rozhozený Menšík najednou kupil chybu za chybou, ve výměnách ztrácel trpělivost a jeho výběr úderů byl zcela špatný. Siniakovovi stačilo držet výměnu do té doby, než Menšík udělá chybu. Menšíkovi navíc přestala švihat ruka a tím mu odešel forhend. Druhý set už Siniakov vyhrál jednoznačně 6:1 a mohl se radovat z titulu na velmi silně obsazené Pardubické juniorce.

 

Kdo zahrál dobře?

Daniel Siniakov (2003, TK Agrofert Prostějov) odehrál velmi dobrý turnaj. Je vidět, že zkušenosti z mezinárodního okruhu mužů jsou k nezaplacení. Daniel se velmi dobře pohybuje, na tom má postavenou svojí hru. Také má dobrý výběr úderů, nepanikaří, je trpělivý a nikam se nežene. Jeho forhend i bekhend je kvalitní, takže nemusí nic obíhat a odkrývat kurt. Má všechny předpoklady být úspěšný na okruhu ATP.

 

Jakub Menšík (2005, TK Agrofert Prostějov) je již nyní komplexní hráč. Navíc má zbraně, kterými umí rozhodnout výměnu. Jakub velmi dobře servíruje, umí přímé podání, kick i zatáčku. Má rychlý forhend a takový rovnější bekhend, který trochu připomíná bekhend Jirky Veselého. Jakub má v sobě obrovský potenciál. Doufejme, že ho naplní.

 

Matthew William Donald (2003, TK Sparta Praha) hrál solidně. A teď to myslím jako lichotku. Matthew je dříč, je hrozně dobře na nohou a proto je schopen hrát blízko základní čáry. Díky stabilitě na nohou umí švihnout i z dlouhých těžkých míčů soupeře a dostat se z tlaku. V Pardubicích to pro něj bylo těžké, protože kvalita místních kurtů je bídná a jakmile vám to podesáté u lajny špatně odskočí, tak už se ruka bojí takový míč prošvihnout. Myslím, že na betonu by to Donaldovi mohlo jít hodně dobře.

 

Hynek Bartoň (2004, TK Agrofert Prostějov) došel do semifinále, což je určitě úspěch. Přiznám se, že jsem jeho fanoušek. Hynek je temperamentní bojovný hráč, který se zdravě povzbuzuje na rozdíl od některých jiných rádoby hráčů, kteří se spíš snaží svým povzbuzováním soupeře ponižovat. Pohybově je na tom Hynek výborně, jeho slabina je na bekhendu obouruč (čopík má velmi dobrý). Myslím, že musí na tom zapracovat, jinak to bude mít v kategorii dospělých těžké.

 

Jan Hrazdil (2005, TK Agrofert Prostějov) je velmi dobrý hráč. Umí hrát rychle, dobře servíruje. Asi nejvíce potrápil pozdějšího vítěze Siniakova. Navíc má velmi dobré chování na dvorci. Jen tak dál.

 

Lukáš Velík (2005, I.ČLTK Praha) v Pardubicích hrál dobře už loni. Letos výrazně zrychlil a je z něho nebezpečný hráč. Přestože mu do ideální tenisové výšky chybí pár centimetrů, tak velmi dobře servíruje. Rád si zahraje výměnu, ale číhá, kdy to oběhnout a forhendem zaútočit.

 

Jakub Prachař (2003, I.ČLTK Praha) vyhrál dva těžké zápasy. Jakub umí hrát tenis, když se mu chce. A letos v Pardubicích se mu chtělo. Levoruký velmi nebezpečný hráč především na forhendu.


DÍVKY

Finále dívek

Linda Nosková byla celý zápas lepší hráčkou. Nikola Bartůňková cítila, že je ve výměnách horší, tak se snažila chodit Noskové do druhého podání. Sama se však na podání trápila, takže se moc nehrálo. Ale taková už dívčí finále na Pardubické juniorce bývají. Nedá se říci, že by Nikola hrála špatně, ale Nosková má současnou svojí výkonnost výše a soupeřky tak s ní (logicky) nechtějí hrát výměny, protože by dostali kotel.

Kdo zahrál dobře?

Linda Nosková (2004, TK PRECHEZA Přerov) udělala za poslední rok velký výkonnostní skok a je nyní nejlepší českou hráčkou (a to i žebříčkově na ITF). Její největší rezervou je asi servis, přesto (a teď se asi její trenér Tomáš Krupa bude hodně smát) Linda byla letos na Parbubické juniorce asi nejlépe podávající hráčkou ze všech dívek. Linda má v sobě nezpochybnitelný tenisový talent, který se podařilo rozvinout a teď je z ní v jejích 16 letech naše největší tenisová juniorská naděje. Linda je navíc klidný introvertní člověk, což se v tenise hodí.

 

Nikola Bartůňková (2006, I.ČLTK Praha), kterou tenisově vypiplal Richard Dražný, je velmi zajímavá hráčka. Nikola je vítězný typ hráče. Umí se přizpůsobit a pak vnutit soupeřce svou hru. Nikola má za sebou už zajímavé skalpy jako je třeba Rebecca Šrámková (přemožitelka Petry Kvitové na WTA v Praze), ale současně má před sebou hodně práce. Někdy se trochu pere s technikou servisu a u forhendu jí trochu padá levá ruka, ale od toho má zkušeného trenéra Jana Hernycha.

 

Brenda Fruhvirtová (2007, TJ Spoje Praha) došla v Pardubicích do semifinále, což je úspěch. V semifinále proti Lindě Noskové však neměla šanci. Brenda hrála na hranici svých možností, ale prostě Nosková je teď výkonnostně jinde. Co je potřeba vyzdvihnout, že Brenda je velká bojovnice, kterou nezlomíte, nikdy nic nevypustí, hraje pořád, na dvorci působí velmi vyrovnaně, klidně, nediskutuje zbytečně s rozhodčími, koncentruje se zcela na svůj výkon.

Já ale od ní pořád očekávám víc. Brenda si na můj vkus moc drží tu pozici za základní čárou. Což je škoda u tak talentované hráčky, která (když to přeženu) by mohla hrát všechno halfvoleji a věřím, že by to trefovala naprosto čistě. Vzpomínám si na Martinu Hingisovou, když trénovala jednou na Spartě, tak celou rozehrávku stála kousek před základní čárou (tedy v kurtu). Brenda mi Martinu Hingis trochu připomíná uměním čistě trefovat míč. Když srovnáme Brendu třeba s Noskovou, tak vidíte, že Nosková se tlačí do kurtu a pak i včas zahraný úder s průměrnou razancí může být vítězný. Brenda hraje vítězné míče v pozici dál za základní čárou a zbytečně se u toho nadře. Myslím, že zrovna talentovaná Brenda, by jednoznačně mohla hrát styl Martiny Hingis resp. Belindy Benčič. Doufejme, že některý trenér dostane více důvěry a času, aby pomohl Brendě najít správný herní systém.

 

Kristýna Tomajková (2005, TK Agrofert Prostějov) se už dere do první stovky na žebříčku ITF. Je to dobrá hráčka. Letos se jí v Pardubicích povedla odveta proti Lindě Klimovičové (loni měla set a 4:1 a pak prohrála 4:6, 0:6), ale na Nikolu Bartůňkovou v semifinále to nestačilo. Tomajková ráda hraje výměny, rychlá na nohou. Když by Kristýna více používala stopbaly, tak si myslím, že by jí to přineslo body navíc. Upřímně, když už soupeřka doběhne stopbal, tak je na síti a co tam jako bude dělat? Moc dívek dobrý volej nemá. A když už tam běží podvacáté, tak už je notně vytočená, což znamená jediné - začne do toho pálit, aby soupeřka nemohla stopbaly hrát. A jak to končí, to všichni víme.

 

Dominika Šalková (2004, TK Sparta Praha) se potkala s Lindou Noskovou už ve čtvrtfinále. Jako jediné se podařilo dostat Noskovou do třetího setu. Dominika Lindu ve druhém setu přehrála. Dominika ráda hraje na plné riziko a chyby, které s tím souvisí, bere sportovně. V zápase s Noskovou rozhodl lepší servis Lindy Noskové. Ještě musíme zmínit, že Dominika získala letos už třetí titul ve čtyřhře (dva s Klimovičovou a jeden s Moravcovou).

 

Nela Šílová (2006, TJ Slovan Moravská Třebová) si v Pardubicích udělala jméno, když nejdříve porazila nasazenou Lenku Munzarovou 7:6(2), 6:4 a pak i Julii Štruplovou 6:3, 3:6, 6:3. Zápasy jsem bohužel neviděl, takže pochvala jen takto výsledkově.

 

Dovednostní soutěž

Třetí ročník dovednostní soutěže „Čára“ při Pardubické juniorce 2021 vyhrál Ondřej Skokan, který ve finále porazil Kateřinu Mandelíkovou. V souboji o třetí místo Jakub Jupa byl poražen Ondřejem Válkem, když jeho míček se sice zastavil blíže základní čáry, ale potom se o několik centimetrů vrátil zpět. Právě tento malý rozdíl však znamenal pro Válka výhru reproduktor JBL a Jupovi zbyly oči pro pláč. Vítěz Ondřej Skokan prošel celou soutěží naprosto hladce a dvakrát dokonce zaparkoval svůj míč přímo na základní čáře. Skokan získal sluchátka Apple Airpods 2 a poražená finalistka Kateřina Mandelíková odešla s powerbankou. Soutěže se zúčastnilo 43 hráčů a hráček.

 

Závěrem

Letošní Pardubická juniorka měla opět nejsilnější možné obsazení. Odhlásila se pouze Palicová, která těsně před juniorkou vyhrála turnaj ITF a Terezka Valentová, která hrála pouze čtyřhru. V kategorii chlapců tu byli všichni potenciální favorité. Vítězové dvouhry chlapců a dívek si odvezli velmi atraktivní ceny: Apple iMac, iPhone, iWatch, kávovar Nespresso, … Ale to jsou jen krámy. Co už navždy zůstane, je jejich jméno na tabuli vítězů Pardubické juniorky.

 

Napsal: Lukáš Březina