Úvodní slova

 


Vážené dámy, vážení pánové, milí mladí tenisté a tenistky,

 

srdečně Vás vítám jménem svým i jménem generálního partnera turnaje - akciové společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, člena stavebního holdingu enteria - na 94. ročníku Pardubické juniorky.

Do znaku naší firmy patří už čtvrt století neodmyslitelně hlava hrocha. Hroch (nejen ten náš, pardubický) je zvíře, které reprezentuje sílu, houževnatost a odolnost. Tyto vlastnosti, ale také odvaha, cílevědomost, píle, silná vůle a tvrdá dřina, to jsou podmínky úspěchu nejen v tenise či sportu jako takovém. Proto náš hroch s mladým tenisem dobře ladí a naše dlouhodobá podpora Pardubické juniorky má tradici i smysl.

Co popřát mladým tenistům a tenistkám, kteří se o titul nejlepšího juniora utkají? Hroší sílu, houževnatost a odolnost na kurtu i v životě, štěstí v boji o titul, jasnou vizi a perspektivu na cestě za jejich sny. A vám, návštěvníkům, ze srdce přeji, ať se vám zde i letos líbí a odnášíte si s sebou mnoho neopakovatelných zážitků!

 

Ing. Martin Kvirenc
předseda představenstva
Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

 

 


 

Vážené dámy a pánové,

 

Pardubická juniorka patří neodmyslitelně ke krajskému městu stejně jako Zlatá přilba či Velká pardubická, a proto je také právem zařazena do Tváře Pardubického kraje, ve které se nachází ty nejdůležitější akce v našem regionu.

O významu tohoto tenisového svátku svědčí nejen bohatá minulost, kdy se na kurtech pod pardubickým zámkem proháněla jména jako Ivan Lendl, Martina Navrátilová či z aktuálních tenisových es Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych. Téměř každý úspěšný český tenista odehrál několik zápasů právě v Pardubicích a já pevně věřím, že i následující ročníky budeme moci sledovat budoucí vítěze Davisova poháru či grandslamové šampiony, na které budeme moci být jako národ pyšní.

Velký dík samozřejmě patří samozřejmě všem, kteří v této složité době zajišťují, aby tento prestižní turnaj měl i nadále svoji kvalitu. Mladým hráčům přeji, aby turnaj a potažmo celá jejich kariéra dopadly podle jejich představ.

Přeji všem co nejvíce přesných bekhendů, forhendů, nedoběhnutelných čopů a co nejméně nevynucených chyb. Jsem přesvědčený, že si při své cestě na tenisový vrchol vzpomenou, že vedla přes kurty v blízkosti našeho pardubického zámku.

 

Martin Netolický
hejtman Pardubického kraje

 

 


 

Vážení a milí příznivci bílého sportu, vážení sportovní přátelé,

 

vítám vás ve městě, ke kterému sport neodmyslitelně patří. Do pomyslné kroniky Pardubické juniorky se zapíše další ročník turnaje, který má takovou prestiž, že jenom účast na něm patří k velkému úspěchu a motivaci. Juniorkou prošli snad všichni, kteří v tenise něco dokázali. Na stupních vítězů pak stáli ti, ke kterým stáčí zrak celý tenisový svět. Z posledních let namátkou uvedu Petru Kvitovou a Barboru Krejčíkovou, která v červnu okouzlila na French Open. Vlastně férové by bylo uvést jména všech vítězů. A nejen vítězů, ale všech, kteří Juniorkou prošli a třeba, byť bez vítězství, překonali sami sebe. Ke sportu, nakonec jako ke každé činnosti, patří i neúspěch a prohry. Důležité je však vědět, že člověk udělal maximum a hlavně, že bojoval férově.

Uspořádání takovéhoto turnaje je organizačně i finančně velmi náročné. Proto partnerům Juniorky děkuji za podporu a přízeň. Organizátorům pak za výdrž a elán.

Vážení a milí, přeji vám hru i umístění podle představ. Ať máte dobrá podání, kvalitní výměny a úspěšné smečování. Ať se vám v Pardubicích daří a líbí.

 

Upřímně

Ing. Martin Charvát
Primátor statutárního města Pardubic

 

 


 

Vážení tenisoví přátelé,

 

úporný zápas se zákeřným virem nám vzal hodně sil, na druhé straně dal českému tenisu nepřehlédnutou šanci přijít s projekty, které nám tenisová Evropa a mnohé světové federace záviděly. Při první možné příležitosti jsme vytvořili našim reprezentantům ty nejlepší podmínky, aby mohli v okamžiku, kdy to bylo možné, startovat na domácích turnajích či reprezentovat v kvalitních týmových soutěžích. Není to dlouho, co jsem v Paříži fandil Barboře Krejčíkové, radoval se z jejích velkých grandslamových úspěchů a potěšilo mě, jak letos skoro při každých svých úspěších neopomněla tenisovému světu říct, jak si vážila vstřícnosti tenisového svazu, který pro české reprezentanty a naděje pořádal turnaje, zatím co ostatní federace spaly.

Už loni jsem na Pardubické juniorce žádal, buďme trpěliví, celý svět musí v pokoře čekat až úskočný vir postupně ztratí svou sílu a pak přijde náš čas. Loni se český tenis odvážně nadechl a jen čekal až to udělá i ten světový a otevře se velká tenisová scéna. Stalo se, od prvních turnajů dával o sobě český tenis vědět a vše vyvrcholilo na Roland Garros. Co je jasným potvrzením dokonalého vizionářství českého tenisu? Bára Krejčíková loni přesně touto dobou vyhrála turnaj Macha Lake Open ve Starých Splavech, předtím hrála vše z akcí loňské postcovidové jarní a letní supersérie, která otevírala nejen český, ale posléze i světový tenis. Jako Český tenisový svaz jsme připravili tolik příležitostí, jako nikdo jiný na světě, byli jsme první a jediní.

A grandslamová Barbora Krejčíková si z Roland Garros odvezla nečekaný turnajový double, kromě dvouhry ovládla po boku Kateřiny Siniakové čtyřhru, šestnáctiletá Linda Nosková navíc vyhrála juniorku! Světový úspěch, všichni nám ho závidí! A těm, kteří letos startují na Pardubické juniorce bych rád připomenul, že ji Bára vyhrála v roce 2012, statistiky říkaly, že se v té době stala jednou z nejsuverénnějších vítězek Pardubické Juniorky vůbec, za celý turnaj ztratila ve dvouhře jen sedmnáct her… Pro mě ale bylo mnohem důležitější, že se i ona svým přístupem zařadila mezi nejpracovitější, úspěch v Pardubicích byl pro ni potvrzením, že jde po správné cestě. Kdo se na ni vydá, má naději, tomu věřte!

Rád bych poděkoval všem, kteří přispěli k úspěchu Pardubické juniorky, obětavým pardubickým funkcionářům. Někdy mám pocit, že jsme ve složité covidové době přestali myslet na tradice, vážit si jich, přitom je na světě málo takových turnajů, jaký se hraje už od roku 1924 v Pardubicích. Buďme hrdi na český tenis, ve složitých koronavirových časech jsme potvrdili svou sílu a organizátorské zkušenosti.

 

Ing. Ivo Kaderka, CSc.
prezident ČTS a
viceprezident Tennis Europe

 

 


 

Vážení tenisoví přátelé,

je mi velkou ctí Vás opět po roce přivítat jménem hlavního partnera, stavebního holdingu enteria, na tenisových dvorcích pod pardubickým zámkem.
Pardubická juniorka vstupuje do svého 94. ročníku. Už samotný fakt, že se tenhle pomyslný tenisový míček udržel ve hře tolik let, je výjimečný. Výjimeční jsou ovšem i hráči, kteří do této „hry“ vstoupili v jejím průběhu a leckdy pro ně zdejší vítězství znamenalo první krok v hvězdné tenisové kariéře. Proto mohu i letos pouze opakovat, že Juniorka nestárne – naopak! Zraje jak dobré víno a velmi mne těší, že to stejně jako já vidí i představitelé našeho města a kraje.
Letos po páté se v rámci Juniorky hraje také Memoriál Libora Josky. Nese jméno výjimečného člověka, který našemu holdingu dal pevné základy, na nichž stojíme dodnes. Pro enterii je ctí nad tímto miniturnajem znovu převzít záštitu.

 

Ing. Martin Havelka
předseda představenstva
enteria a.s.

 

 

 


 


Vážení přátelé tenisu,

Vážení příznivci bílého sportu,

dovolte mi, abych Vás přivítal na 94. ročníku Pardubické juniorky – Mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu, která se koná již tradičně pod záštitou hejtmana Pardubického kraje a primátora města Pardubic.

Pardubická juniorka je tenisový juniorský turnaj, který se v Pardubicích na dvorcích LTC Pardubice koná od roku 1926, s výjimkou dvou let 1928 a 1952 a řadí se mezi nejstarší juniorské turnaje svého druhu nejen u nás, ale i v Evropě.

Vítězi Pardubické juniorky se v minulosti stali hráči a hráčky, kteří proslavili československý, resp. český tenis na světových dvorcích. Za všechny můžu jmenovat hráče jako Tomáš Šmíd, Pavel Složil, Hana Mandlíková, Petr Korda, Bohdan Ulihrach, Tomáš Berdych a stále hrající Jiří Veselý, Barbora Krejčíková a Karolína Muchová. Juniorku také vyhráli i Wimbledonští vítězové – Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Martina Navrátilová, Jana Novotná a Petra Kvitová. V neposlední řadě mezi vítězi najdeme grandslamové vítěze a také dvě světové singlové jedničky – ženská Martina Navrátilová a mužská Ivan Lendl. Turnajový triumf si také připsal Miloslav Mečíř, olympijský vítěz dvouhry z LOH 1988 v Soulu.

Chci také poděkovat vedení Českého tenisového svazu za podporu a projevenou důvěru pro pověření tuto tradiční událost pořádat. Pardubickou juniorku nelze uspořádat bez podpory partnerů akce, tímto chci poděkovat všem partnerům včele s generálním partnerem společností Chládek a Tintěra, Pardubice, a.s., členem českého stavebního holdingu enteria za podporu této úžasné tradice.

Přeji všem účastníkům hodně úspěchů, při hře potřebné tenisové štěstí a všem návštěvníkům co nejvíce dramatické sportovní podívané

 

Ing. Miroslav Máslo
ředitel turnaje