Mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu – Pardubická juniorka se i letos odehraje v obvyklém termínu tedy v druhém srpnovém týdnu na dvorcích LTC Pardubice. V letošním roce je situace dramaticky jiná než loni co se týče kvality obsazení. Budou chybět především mezi dívkami silná jména jako Havlíčková, Šalková, Palicová, které už mají výkonnost, aby sbíraly body do žebříčku WTA, proto Pardubickou juniorku nepojedou. Jen čas ukáže, jestli jejich ambice byly oprávněné nebo ne. No nic, pojďme se podívat na favority letošní Pardubické juniorky.

DÍVKY
Nikola Bartůňková (2006, ITF 16, WTA 353)
Největší favoritka na vítězství. Mentálně silná hráčka, kterou nic nezlomí. Loňská finalistka. Letos zase o rok zkušenější. Jestli Nikola opravdu přijede, nebude to pro ní snadné, protože musí vyhrát 5 zápasů a v každém zápase bude favoritkou. Její soupeřky nebudou mít co ztratit, což je na takovém turnaji velmi osvobozující.

Tereza Valentová (2007, ITF 24)
Tereza už se pevně zabydlela v první padesátce žebříčku ITF, odehrála 3 juniorské grandslamy, takže výkonnost určitě má. Potřebovala by jistě víc odehraných zápasů, ale když hrajete v 15 letech juniorské grandslamy, tak se nemůžete divit, když vypadnete v prvním kole. Jasná adeptka na postup do finále.

Tak to bychom asi měli finalistky letošního ročníku. Prostě letos chybí silná jména jako  Havlíčková, Šalková, Palicová, Klimovičová, ještě možná Štruplová a Šmejkalová. Tyto hráčky spolu s Bartůňkovou a Valentovou jsou odskočené od ostatních.


CHLAPCI
Jakub Nicod (2004, ITF 17)
Jakub Nicod je pro mě zajímavý příběh. Z hráče, který na předloňské juniorce odchodil zápas s Ondřejem Válkem a na loňské Pardubické juniorce rozlámal všechny rakety se slovy, že už je nebude potřebovat, se stal letos naším druhým nejlepším juniorem. Na začátku roku na grandslamu v Austrálii uhrál 2 kola, na jaře vyhrál halový turnaj ITF J2 v Litvě a na prahu léta turnaj ITF JA v Německu. Jako 17. junior světa jede do Pardubic potvrdit svou kvalitu. Takový návrat ztraceného syna se často nevídá. Tleskám. Za mě jasný favorit na celkové vítězství.

Vojtěch Petr (2005, ITF 71)
Vojta po svém raketovém startu do kategorie juniorů se trošku výkonnostně zastavil, ale letos má dobrou sezónu, vyhrál turnaje ITF J2 a J3, k tomu navíc dvě finále na ITF J2. Loni tomu chyběl vítězný míč a¨celkově razance. Uvidíme, co předvede letos. Velký favorit na postup do finále.

Hynek Bartoň (2004, ITF 23)
Velmi milé překvapení. Hynek letos vyhrál turnaj ITF J1 v Německu a na juniorském grandslamu v Paříži došel z kvalifikace až do osmifinále. Je to hráč, který umí využít svých pozitivních emocí. Takový hráč když se rozjede, tak ho bude těžké zastavit. Těším se, co předvede v Pardubicích.

Matthew William Donald (2004, ITF 83)
Donald je předloňským finalistou, kde tehdy nestačil na Martina Krumicha ve třech setech. V Pardubicích se mu vždy daří, takže můžeme očekávat postup daleko. Velmi solidní hráč, těžké mu to pozabíjet. Na to zatím většina z letošních účastníků nemá kvalitu.

Mezi chlapci bude chybět Jakub Menšík, loňský finalista.

Čára
Samozřejmě i letos je pro hráče připravena i dovednostní soutěž „Čára“, kde se bude opět hrát o hodnotné ceny v pondělí v 18 hod. na centrálním dvorci. Loni vyhrál Ondřej Skokan, který ve finále porazil Kateřinu Mandelíkovou. V souboji o třetí místo Jakub Jupa byl poražen Ondřejem Válkem, když Jupův míček se sice zastavil blíže základní čáry, ale potom se o několik centimetrů vrátil zpět. Pro pobavení se znovu podívejte na video:


Jen pro názornost žebříček českých hráčů a hráček na ATP/WTA:
65. Lehečka Jiří (vítěz 2018)
66. Veselý Jiří (vítěz 2009)
148. Koláč Zdeněk
149. Macháč Tomáš
159. Kopřiva Vít (finalista 2015)
183. Svrčina Dalibor
217. Forejtek Jonáš (vítěz 2019)

16. Plíšková Karolína (finalistka 2007)
18. Krejčíková Barbora (vítězka 2012)
24. Kvitová Petra (vítězka 2006)
46. Bouzková Marie
50. Vondroušová Markéta
73. Martincová Tereza
80. Siniaková Kateřina
94. Nosková Linda (vítězka 2021)
151. Fruhvirtová Linda (vítězka 2019)
170. Muchová Karolína (vítězka 2014)
193. Bejlek Sára (vítězka 2020)
209. Malečková Jesika (2011)

Uvidíme se v Pardubicích

Lukáš Březina