Úvodní slova

 


 

Vážení přátelé Pardubické juniorky,

jménem generálního partnera turnaje, akciové společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, člena stavebního holdingu enteria, Vás srdečně vítám na již 95. ročníku této významné tenisové události.

Na dlouholeté spojení jména naší společnosti s tímto výjimečným turnajem jsme náležitě pyšní. Spoustě mladých tenistů a tenistek přinesl nejen vstup do povědomí široké tenisové veřejnosti, ale zároveň pro ně byl i tím pomyslným odrazovým můstkem do světa velkého tenisu. Stačí jen připomenout, že loňská vítězka dívčí kategorie Linda Nosková si před nedávnem vybojovala přes náročnou kvalifikaci postup do hlavní soutěže na Roland Garros v kategorii dospělých. A úspěchy na mezinárodním poli sbírali i další hráči a hráčky, které jsme v Pardubicích mohli v uplynulých letech vidět, a to je bezesporu důkazem kvality a také prestiže tenisového mistrovství České republiky staršího dorostu.

Jsem proto přesvědčený, že o některých hráčích a hráčkách, které uvidíme na letošním turnaji, budeme již v brzké době slýchat i v souvislosti s velkým tenisem.

Všem letošním účastníkům Pardubické juniorky přeji, ať se jim sportovně daří a především, ať si plní své tenisové sny. A vám, příznivcům turnaje, přeji při jeho sledování spoustu nevšedních sportovních zážitků, napínavých výměn a bojů o každý fiftýn na sluncem zalitých pardubických dvorcích.

Těším se s vámi na viděnou, užijme si společně krásný týden bílého sportu!

 

Ing. Martin Kvirenc
předseda představenstva
Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

 

 


 

Vážené dámy a pánové,

Pardubická juniorka patří neodmyslitelně ke krajskému městu stejně jako Zlatá přilba či Velká pardubická, a proto je také právem zařazena do Tváře Pardubického kraje, ve které se nachází ty nejdůležitější akce v našem regionu.

O významu tohoto tenisového svátku svědčí nejen bohatá minulost, kdy se na kurtech pod pardubickým zámkem proháněla jména jako Ivan Lendl, Martina Navrátilová či z aktuálních tenisových es Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych. Téměř každý úspěšný český tenista odehrál několik zápasů právě v Pardubicích a já pevně věřím, že i následující ročníky budeme moci sledovat budoucí vítěze Davisova poháru či grandslamové šampiony, na které budeme moci být jako národ pyšní.

Velký dík samozřejmě patří samozřejmě všem, kteří v této složité době zajišťují, aby tento prestižní turnaj měl i nadále svoji kvalitu. Mladým hráčům přeji, aby turnaj a potažmo celá jejich kariéra dopadly podle jejich představ.

Přeji všem co nejvíce přesných bekhendů, forhendů, nedoběhnutelných čopů a co nejméně nevynucených chyb. Jsem přesvědčený, že si při své cestě na tenisový vrchol vzpomenou, že vedla přes kurty v blízkosti našeho pardubického zámku.

JUDr. Martin Netolický, Ph.D. hejtman Pardubického kraje

 

Martin Netolický
hejtman Pardubického kraje

 

 


 

Vážení a milí příznivci bílého sportu, milí mladí sportovní přátelé,

vítám vás ve městě, ke kterému sport neodmyslitelně patří. Do pomyslné kroniky Pardubické juniorky se zapíše další ročník turnaje, který má takovou prestiž, že jenom účast na něm patří k velkému úspěchu a motivaci. Juniorkou prošli snad všichni, kteří v tenise něco dokázali. Na stupních vítězů pak stáli ti, ke kterým stáčí zrak celý tenisový svět. Z posledních let namátkou uvedu Petru Kvitovou a Barboru Krejčíkovou, která v červnu okouzlila na French Open. Vlastně férové by bylo uvést jména všech vítězů. A nejen vítězů, ale všech, kteří Juniorkou prošli a třeba, byť bez vítězství, překonali sami sebe.

Ke sportu, nakonec jako ke každé činnosti, patří i neúspěch a prohry. Důležité je však vědět, že člověk udělal maximum a hlavně, že bojoval férově.

Uspořádání takovéhoto turnaje je organizačně i finančně velmi náročné. Proto partnerům Juniorky děkuji za podporu a přízeň. Organizátorům pak za výdrž a elán.

Vážení a milí, přeji vám hru i umístění podle představ. Ať máte dobrá podání, kvalitní výměny a úspěšné smečování. Ať se vám v Pardubicích daří a líbí.

 

Upřímně

Ing. Martin Charvát
Primátor statutárního města Pardubic

 

 


 

Vážení tenisoví přátelé,

kdo vnímá dějinný význam a prospěšnost tradic, musí si v čase Pardubické juniorky hrdý na sílu českého tenisu.

Je opravdu jen málo turnajů na světě, které by měly bohatší historii. Letos se bude hrát už 95. ročník, legendární dvorce Pod zámkem opět dají šanci českým tenisovým nadějím a přejme si, aby šly ve stopách těch, kteří v Pardubicích uspěli, díky své tenisové zarputilosti se v dalších sezonách prosadili na Grand Slamech, stali se oporami fedcupových a daviscupových týmů, které kralovaly tenisovému světu, proslavili český tenis a pomohli ho zapsat navždy do tenisových encyklopedií.

Pojďme se na chvíli spolu vrátit do historie, před deseti lety, v průběhu prvního týdne Roland ­Garros se v restaurantu Pavilon d´Armenonville v Paříži konala velká tenisová slavnost – vyhlášení mistrů světa. Mezinárodní tenisová federace ITF tam každoročně vyhlašuje nejlepší z uplynulé sezóny, Petra Kvitová a Jiří Veselý byli mezi oceněnými. Věřte, byl to nádherný pocit, když jsem z úst tehdejšího prezidenta ITF Francesca Ricci Bittiho, a rád přidávám mého přítele, slyšel ocenění naší práce s tenisovými talenty. Navíc byl vyznamenán i tým fedcupových šampionek, který v roce 2011 vyhrál nejslavnější týmovou soutěž na světě. Petra Kvitová radovala z vítězství na dvorcích Pod zámkem v roce 2006, Jirka Veselý o tři roky později. A pokračujme ve statistikách – pět let po pardubické radosti se Petra Kvitová stala wimbledonskou vítězkou, královou českého sportu, pár vítězných zápasů ji dělilo v Austrálii 2012 od místa světové jedničky. A Jirka Veselý se druhý rok po svém vítězství na Pardubické juniorce stává světovou juniorskou jedničkou. A ještě dvě jména – v roce 1976 vyhrál Pardubickou juniorku Ivan Lendl, o rok později Hana Mandlíková, oba pak byli už v roce 1978 vyhlášeni juniorskými mistry světa a Ivan se za šest let a pár měsíců po titulu v Pardubicích se stal světovou jedničkou. I o těchto statistických připomenutích je velká historie Pardubické juniorky, navíc jasný důkaz, že i z dvorců Pod zámkem vede cesta k tenisové nesmrtelnosti.

Jsem přesvědčený, že i letos budou naši mladí psát začátek své úspěšné historie, grandslamové juniorské tituly či vítězství v juniorských světových soutěžích jen potvrzují, že Český tenisový svaz dokonale pečuje o talenty. Každý ví, že tohle snažení bylo vždy na prvním místě v mé prezidentské filozofii a je tomu tak už čtvrt století.

Rád bych poděkoval za vstřícnost všem obchodním partnerům, bez nich by Pardubická juniorka určitě neměla svou prestiž. Žijeme v neklidné době, finanční zabezpečení sportu klopýtá a o to víc vážím všech, kteří podporují mládežnický tenis. Je to ta nejlepší investice do tenisové budoucnosti.

Mladým tenistům přeji hodně síly k následování těch, kteří jim ukázali cestu, prosadili se ve světovém tenise a fotografovali se u vítězných pohárů. Velké díky si zaslouží také obětaví pardubičtí organizátoři, kteří s velkým srdcem pečují o tradici Pardubické juniorky. Buďme na ně hrdí.

 

Ing. Ivo Kaderka, CSc.
prezident ČTS a Tennis Europe

 

 


 

Vážení tenisoví přátelé,

vítám Vás opět po roce jménem všech firem stavebního holdingu enteria, obzvláště jménem generálního partnera společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, na nejstarším tenisovém turnaji mládeže v Evropě.

Pardubická juniorka letoškem vstupuje do svého 95. ročníku. Nejlepší mladí tenisté poměří své síly a utkají se v boji o titul jednoho z neprestižních tenisových turnajů mládeže. Je mi ctí, že i náš holding může podpořit mladé talenty a pomoct jim na cestě k nejúspěšnějším světovým tenistům. A neprošlo jich historicky “juniorkou“ málo.

Holding enteria je tradiční stavební holding, který patří k Pardubicím. Naší dlouhodobou strategií je být prospěšný svému okolí a pomáhat tam, kde naše firmy působí. Proto podpora společenských i sportovních akcí v regionu je pro nás prioritou a stý ročník je pro nás výzvou.

Já osobně se těším na čtvrteční Memoriál Libora Josky, kde si společně zahrajeme amatérský tenis a zavzpomínáme na Libora.

Přeji hráčům hodně štěstí a sil v boji o titul na 95. ročníku Pardubické juniorky a návštěvníkům skvělý tenisový zážitek.

 

Ing. Martin Havelka
předseda představenstva
enteria a.s.

 

 

 


 


Vážení přátelé tenisu,

dovolte mi, abych Vás přivítal na 95. ročníku Pardubické juniorky - Mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu, která se koná již tradičně pod záštitou hejtmana Pardubického kraje a primátora města Pardubic.

Pardubická juniorka je tenisový juniorský turnaj, který se v Pardubicích na dvorcích LTC Pardubice koná od roku 1926, s výjimkou dvou let 1928 a 1952 a řadí se mezi nejstarší juniorské turnaje svého druhu nejen u nás, ale i v Evropě.

Vítězi Pardubické juniorky se v minulosti stali hráči a hráčky, kteří proslavili československý, resp. český tenis na světových dvorcích. Za všechny můžu jmenovat hráče jako Tomáš Šmíd, Pavel Složil, Hana Mandlíková, Petr Korda, Bohdan Ulihrach, Tomáš Berdych a stále hrající Jiří Veselý, Barbora Krejčíková a Karolína Muchová. Juniorku také vyhráli i Wimbledonští vítězové – Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Martina Navrátilová, Jana Novotná a Petra Kvitová. V eposlední řadě mezi vítězi najdeme grandslamové vítěze a také dvě světové singlové jedničky – ženská Martina Navrátilová a mužská Ivan ­Lendl. Turnajový triumf si také připsal Miloslav Mečíř, olympijský vítěz dvouhry z LOH 1988 v Soulu.

S velikým zájmem a radostí sleduji významné posuny na žebříčcích ATP a WTA pokračovatelů úspěšných účastníků Pardubické juniorky, jako je např. Jiří Lehečka, Jonáš Forejtek, Linda Fruhvirtová, Sara Bejlek a další.

O kvalitě turnaje svědčí i česká jízda našich hráček na juniorském French Open 2022, kdy hned tři nedávné účastnice Pardubické juniorky byly v semifinále grandslamu: Sára Bejlek (vítězka PJ 2020), Nikola Bartůňková a Lucie Havlíčková (nakonec vítězka French Open v singlu i deblu).

Závěrem děkuji vedení Českého tenisového svazu za podporu a projevenou důvěru pro pověření tuto tradiční událost pořádat. Pardubickou juniorku nelze uspořádat bez podpory partnerů akce, tímto chci poděkovat všem partnerům, zejména společnostem českého stavebního holdingu enteria a.s. včele se společností Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., generálním partnerem akce.

Přeji všem účastníkům hodně úspěchů, při hře potřebné tenisové štěstí a všem návštěvníkům co nejvíce dramatické sportovní podívané

 

 

Ing. Miroslav Máslo
ředitel turnaje

Generální partner

Záštita turnaje

Hlavní partner