Úvodní slova


Vážené dámy, vážení pánové, milí mladí tenisté a tenistky,

 

srdečně Vás vítám jménem svým i jménem generálního partnera turnaje - akciové společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, člena stavebního holdingu enteria - na 92. ročníku Pardubické juniorky.

Stejně jako do loga naší firmy patří hlava hrocha, tak i k Pardubické juniorce neodmyslitelně patří naše dlouholetá sponzorská pomoc. Jme hrdí, že to byla právě tato podpora, která před lety pomohla tomuto rozjetému tenisovému vlaku nabrat plnou rychlost a drží ho v pohybu dodnes.

Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. letos slaví 25 let od svého založení. Je za čím se ohlížet a na co vzpomínat. Naše stavby potkáváte každý den, máme silný tým, opíráme se o kvalitní lidi a společně jsme zvládli spoustu věcí, vítězství i proher. Vítězství si vážíme a prohry – ty nás posílily a posunuly dál.

A tak bych rád popřál letošním účastníkům hodně štěstí v boji o titul, hodně síly a vytrvalosti na kurtu i v životě a jasnou vizi a perspektivu na cestě za vašimi sny.

 

Ing. Martin Kvirenc
předseda představenstva
Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

 

 


 

Vážené dámy a pánové,

Pardubická juniorka patří neodmyslitelně ke krajskému městu již přes 90 let stejně jako Zlatá přilba či Velká pardubická, a proto je také právem zařazena do Tváře Pardubického kraje, ve které se nachází ty nejdůležitější akce v našem regionu.

O významu tohoto tenisového svátku svědčí nejen bohatá minulost, kdy se na kurtech pod pardubickým zámkem proháněla jména jako Ivan Lendl, Martina Navrátilová či z aktuálních tenisových es Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych. Téměř každý úspěšný český tenista odehrál několik zápasů právě v Pardubicích a já pevně věřím, že i následující ročníky budeme moci sledovat budoucí vítěze Davisova poháru či grandslamové šampiony, na které budeme moci být jako národ pyšní.

Velký dík samozřejmě patří samozřejmě všem, kteří zajišťují, aby tento prestižní turnaj měl i nadále svoji kvalitu, a proto jim přeji mnoho spokojených návštěvníků. Vám divákům přeji krásné tenisové zážitky a co nejlépe strávený čas v krajském městě. Hráčům přeji, aby turnaj a potažmo celá jejich kariéra dopadly podle jejich představ.

Přeji všem co nejvíce přesných bekhendů, forhendů, nedoběhnutelných čopů a co nejméně nevynucených chyb. Jsem přesvědčený, že si při své cestě na tenisový vrchol vzpomenou, že vedla přes kurty v blízkosti našeho pardubického zámku.

 

JUDr. Martin Netolický, Ph.D.
hejtman Pardubického kraje

 

 


 

Vážení a milí příznivci bílého sportu, vážení návštěvníci Pardubic,

vítám vás ve městě, ke kterému sport neodmyslitelně patří. K tradičním sportovním akcím, bez kterých si pardubické léto nedokážu představit, patří i Mistrovství České republiky v kategorii staršího dorostu v tenise - Pardubická juniorka. Ta bude letos psát svoji již 92. kapitolu. Přes svůj věk je juniorka velmi moderním a dynamickým setkáním tenisového mládí. Prestiž Juniorky v očích mladých hráčů zcela jistě zvyšuje i to, že svoji tenisovou kariéru tu vítězstvím odstartovaly dnešní tenisové špičky. Namátkou uvedu, že třeba v roce 2001 to byl Tomáš Berdych a v roce 2006 Petra Kvitová. Z tenisových legend si Juniorka pamatuje třeba na Kodeše, Šmída, Složila, Lendla, Navrátilovou, Mandlíkovou a mnohé další.

Juniorka patří přes 90 let ke špičkovému turnaji. Za to patří jeho organizátorům poděkování. Stejně jako partnerům a sponzorům, bez jejichž podpory a přízně by to nešlo.

Vážení a milí, přeji vám dobrá podání, kvalitní výměny a úspěšné smečování, vše v duchu fair-play. Nám divákům pak přeji množství zážitků. Ať se vám v Pardubicích daří a líbí.

 

Upřímně

Ing. Martin Charvát
Primátor statutárního města Pardubic

 

 


 

Vážení tenisoví přátelé,

zdá se, že Pardubická juniorka je pro mě jednou z posledních příležitostí – jak si připomenout, že český tenis potřebuje velké tradice, že musí o ně pečovat. Je naší povinností vracet se do slavné historie československého a českého tenisu, v její listině vítězů, dorosteneckých mistrů republiky najdeme jména pozdějších grandslamových šampionů, kteří jsou zapsáni zlatým písmem v nesmrtelných stránkách světového tenisu.

Jsem hrdý na to, že jsem také poznal neopakovatelnou atmosféru slavných dvorců Pod zámkem, všichni jsme dobře věděli, že na pardubické antuce se dá najít klíč k bráně do velkého tenisu, za kterou však čekala ještě větší dřina, stoprocentní obětování se všemu, co nám dávalo šanci posunout se dopředu. Mně se to nepodařilo, ale opravdu – nedá se zapomenout na kouzelnou atmosféru Pardubické juniorky. Škoda, že dnes někteří mladí po titulu dorosteneckého mistra České republiky moc netouží, nové tisíciletí i v tenise nabídlo jiné cesty, jak se dostat až zbytečně rychle k žebříčkům ATP a WTA. Stále tvrdím, že právě v těchto důležitých chvílích je rozvaha a trpělivost hodně důležitá.

Nabídnu vám jeden příběh, je opravdový a za jeho kořeny se musíme vrátit o čtyři roky zpátky. V roce 2015 jsem při slavnostní anketě Zlatý kanár vyhlásil svou Cenu prezidenta pro Tým budoucnosti. Na pódium si pro ni přišly mistryně světa do 16 let které vyhrály Junior Fed Cup, Markéta Vondroušová, Monika Kilnarová, Anna Slováková, s nimi kapitán Patrik Navara a tehdy jsem řekl, že to jsou budoucí šampionky. Už předtím, v roce 2001 jsem to poznamenal na adresu Barbory Strýcové a Lucky Šafářové, které byly členkami týmu mistryň do 16 let, vyhrály juniorský Fed Cup v Santiagu de Chile. Ano, i ony pak byly hlavními postavami velkého tenisového příběhu, vítězství ve Fed Cupu.

Je to už pár týdnů, v druhou červnovou sobotu jsem seděl v prezidentské lóži na Roland Garros, na kurtu Phillippa Chatriera a byl jsem hrdý na Markétu Vondroušovou, symbolicky přidám – na členku Týmu budoucnosti z roku 2015. Můj přítel, prezident francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli, který spolu s legendární Chris Evertovou předával Pohár Suzanne Lenglenové a cenu pro poraženou finalistku, vzal Markétu kolem ramen a otočil ji směrem k naší lóži, abych ji mohl zamávat. Nadšený potlesk patnácti tisíc přejících tenisových fanoušků? Nádherná kulisa. Byla to pro mě jedna z nejúžasnějších chvil, které jsem ve svém dvaadvacetiletém tenisovém prezidentování zažil a pevně věřím, že Markéta jednou zvedne grandslamovou trofej nad hlavu.

Rád bych poděkoval všem obchodním partnerům, bez nichž by pardubický svátek juniorského tenisu určitě neměl svůj zářivý lesk a mladým tenistům přeji, aby měli hodně síly k následování těch, kteří jim ukázali cestu a prosadili se ve světovém tenise. Být už v mladém věku příkladem, ke kterému ti nejmenší vzhlížejí s úctou, je velkým vítězstvím.

 

Ing. Ivo Kaderka, CSc.
prezident ČTS a
viceprezident Tennis Europe

 

 


 

Vážení tenisoví přátelé,

je mi velkou ctí Vás opět po roce přivítat jménem stavebního holdingu enteria na tenisových dvorcích pod pardubickým zámkem.

Pardubická juniorka letoškem vstupuje do svého 92. ročníku. Je skoro až neuvěřitelné, že přes veškeré historické a politické peripetie se tento pomyslný tenisový míček udržel ve hře tak dlouho a Juniorka během té dlouhé doby mohla poslat do světa velkého tenisu tolik výjimečných hráčů a hráček. Proto mohu s jistotou říci, že tento turnaj nestárne – naopak, zraje jak dobré víno – a velice mne těší, že to stejně jako já vidí i představitelé našeho města a kraje. Podpora regionu je totiž naprosto stěžejní pro budoucnost tohoto turnaje i pro důstojné oslavení neuvěřitelného trojmístného jubilea, které má na dohled.

Na závěr nemohu nezmínit Memoriál Libora Josky – speciální uzavřený turnaj, který se v rámci Juniorky hraje letos potřetí. Pro letošní rok výjimečně přenecháváme čestnou záštitu nad tímto miniturnajem firmě, kterou před čtvrt stoletím Libor založil a dlouhá léta vedl – naší členské společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

 

Ing. Martin Havelka
předseda představenstva
enteria a.s.

 

 


 

Vážení přátelé tenisu,

 

dovolte mi, abych Vás přivítal na 92. ročníku Pardubické juniorky - Mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu, která se koná již tradičně pod záštitou hejtmana Pardubického kraje a primátora města Pardubic.

Pardubice jsou městem sportu a významné místo zde zaujímá tenisový sport. Pardubická juniorka se svojí dlouholetou tradicí je toho důkazem.

Pardubická juniorka je tenisový juniorský turnaj, který se v Pardubicích na dvorcích LTC Pardubice koná od roku 1926, s výjimkou dvou let 1928 a 1952 a řadí se mezi nejstarší juniorské turnaje svého druhu nejen u nás, ale i v Evropě.

Vítězi Pardubické juniorky se v minulosti stali hráči a hráčky, kteří proslavili československý, resp. český tenis na mezinárodních dvorcích. Za všechny jmenujme hráče jako Tomáš Šmíd, Pavel Složil, Hana Mandlíková, Petr Korda, Bohdan Ulihrach, Jiří Novák a stále ještě hrající Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Juniorku také vyhráli i Wimbledonští vítězové – Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Martina Navrátilová, Jana Novotná a Petra Kvitová. V neposlední řadě mezi vítězi najdeme grandslamové vítěze a také dvě světové singlové jedničky – ženská Martina Navrátilová a mužská Ivan Lendl. Turnajový triumf si také připsal Miloslav Mečíř, olympijský vítěz dvouhry z LOH 1988 v Soulu.

Pardubickou juniorku nelze pořádat bez významné podpory Českého tenisového svazu, generálního partnera akce společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., člena českého stavebního holdingu enteria a ostatních Hlavních, Významných a Oficiálních Partnerů akce, za což bych jim chtěl velice poděkovat.

Pardubické juniorce přeji nesmrtelnost plnou mladického zápalu a věřím, že se na čestné listině v dohledné době objeví jména, která v tenisovém světě budou představovat nejvyšší kvalitu. Zároveň přeji všem našim tenisovým nadějím zažít tu krásnou tenisovou atmosféru a poznání, že uspět v Pardubicích něco znamená. Ten nezapomenutelný duch Patrdubické juniorky má i nadále své kouzlo.

 

Ing. Miroslav Máslo
ředitel turnaje