Úvodní slova

 


Vážené dámy, vážení pánové, milí mladí tenisté a tenistky,

 

srdečně Vás vítám jménem svým i jménem generálního partnera turnaje - akciové společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, člena stavebního holdingu enteria - na 93. ročníku Pardubické juniorky.
Do znaku naší firmy patří už čtvrt století neodmyslitelně hlava hrocha. Hroch (nejen ten náš, pardubický) je zvíře, které reprezentuje sílu, houževnatost a odolnost. Tyto vlastnosti, ale také odvaha, cílevědomost, píle, silná vůle a tvrdá dřina, to jsou podmínky úspěchu nejen v tenise či sportu jako takovém. Proto náš hroch s mladým tenisem dobře ladí a naše dlouhodobá podpora Pardubické juniorky má tradici i smysl.
Co popřát mladým tenistům a tenistkám, kteří se o titul nejlepšího juniora utkají? Hroší sílu, houževnatost a odolnost na kurtu i v životě, štěstí v boji o titul, jasnou vizi a perspektivu na cestě za jejich sny. A vám, návštěvníkům, ze srdce přeji, ať se vám zde i letos líbí a odnášíte si s sebou mnoho neopakovatelných zážitků!

 

 

 

Ing. Martin Kvirenc
předseda představenstva
Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

 

 


 

Vážení příznivci bílého sportu,
 
jsem moc rád, že i v letošním roce se uskuteční tradiční akce Pardubická juniorka. Tato sportovní událost je neodmyslitelně spjata nejen se statutárním městem Pardubice, ale patří mezi ty nejdůležitější v našem kraji.
 
Antukové kurty v Pardubicích jsou místem, kde lze vidět špičkový sport a kudy kráčely tenisové legendy. Namátkou zmíním Petra Kordu, Tomáše Berdycha, Hanu Mandlíkovou nebo Janu Novotnou. Do dějin tenisového sportu se pomalu zapisují také nedávní vítězové.  Jedním z nich je daviscupový reprezentant Jiří Lehečka, který na pardubické antuce zazářil před dvěma lety. Jsem přesvědčen, že i v letošním roce uvidí návštěvníci tenisového svátku výborné sportovce, kteří vyšplhají vysoko na žebříčku ATP.
 
Děkuji organizátorům, kterým se v letošním náročném roce podařilo uspořádat profesionální podnik, jehož věhlas překračuje hranice Pardubického kraje.
 
Divákům přeji krásné tenisové zážitky a příjemný pobyt v krajském městě. Věřím, že se vám tady zalíbí natolik, že se brzy vrátíte na návštěvu našeho regionu. Sportovcům přeji, aby se jim vyhýbala zranění a měli radost každého fiftýnu.

 

JUDr. Martin Netolický, Ph.D.
hejtman Pardubického kraje

 

 


 

Vážení a milí příznivci bílého sportu, vážení návštěvníci Pardubic,

vítám vás ve městě, ke kterému sport neodmyslitelně patří. Nejenom mediálně oblíbený hokej, basket, dostihy nebo plochá dráha, ale také tenis. Vždyť podle dostupných pramenů se tu první tenisový turnaj konal již v roce 1896. A Juniorka, mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu, letos prožívá již 93. ročník. Na kurtech Juniorky se ve svém dorosteneckém věku objevila řada tenistů, kteří později patřili, a nebo stále patří ke špičce nejen českého či československého, ale i světového tenisu. Namátkou mě napadá Kodeš, Šmíd, Složil, Lendl, Navrátilová, Mandlíková, Skuherská a třeba z relativně nedávných „dorostenců“ Berdych nebo Kvitová. Vlastně férové by bylo uvést jména všech vítězů. A nejen vítězů, ale všech, kteří Juniorkou prošli a třeba, byť bez vítězství, překonali sami sebe.

Uspořádání takovéhoto turnaje je organizačně i finančně velmi náročné. Proto partnerům Juniorky děkuji za podporu a přízeň zvláště v tomto roce, který je ovlivněn celosvětovou koronavirovou pandemií. Organizátorům pak poděkování patří za výdrž a elán.
Přál bych vám všem, kteří jste do Pardubic přijeli, abyste našli čas a poznali, že naše město nejsou jen tenisové kurty, ale že je místem, které nabízí mnoho možností pro aktivní odpočinek plný sportu, relaxaci i zábavu.

Vážení a milí, přeji vám hru i umístění podle představ. Ať máte dobrá podání, kvalitní výměny a úspěšné smečování. Jednoduše abychom se my, diváci, měli na co koukat. Ať se vám v Pardubicích daří a líbí.

 

Upřímně

Ing. Martin Charvát
Primátor statutárního města Pardubic

 

 


 

Vážení tenisoví přátelé,


třiadvacet let jsem ve funkci prezidenta českého tenisu, od začátku jsem měl na prvním místě péči o talentovanou mládež a neustále se snažím vytvářet ty nejlepší podmínky pro její výchovu. A každoročně se těším na Pardubickou juniorku, jsem vnitřně hrdý na to, že jsem také poznal neopakovatelnou atmosféru slavných dvorců Pod zámkem. I já jsem toužil po úspěchu právě na tomto turnaji, před časem byl pro většinu z nás jedním z vrcholů sezony, a později, už jeho představitel českého tenisu jsem si připomínal jeho nenahraditelnost při připomínání velkých tradic československého a českého tenisu. Když se podíváme do slavné historie pardubického dorosteneckého mistrovství, najdeme v listině vítězů jména grandslamových šampionů, kteří jsou zapsáni zlatým písmem v nesmrtelných stránkách světového tenisu. Určitě je škoda, že v novém tisíciletí mnoho mladých vynechalo ve svých turnajových programech právě Pardubickou juniorku a snaží se co nejrychleji najít cestu k bodům na žebříčky ATP a WTA. Pardubická juniorka byla pro nás vždy základním tenisovým slabikářem, kdo se z velkých českých a československých tenistů prosadil ve světě, měl většinou doma pohár právě z tohoto turnaje. Dobře jsme také věděli, že je to teprve začátek, po něm budou následovat sezóny nekonečné dřiny, bez ní nebyla šance myslet na úspěchy.
Letos se Pardubická juniorka odehraje přece jen v jiných kulisách, nikdy mě nenapadlo, že ve třiadvacáté sezoně svého prezidentování budu hledat cesty jak pomoci českému tenisu překonat složité období. Koronavirus se postavil do cesty celému světu, ale hned při první příležitosti jsme vytvořili našim reprezentantům co nejlepší podmínky, aby se mohli v okamžiku, kdy to bude možné, začít připravovat v soutěžních zápasech, které se v přípravě nedají nijak nahradit. Pro jejich návrat na tenisovou scénu jsme přišli s projekty, které nám tenisová Evropa záviděla, otvíracím turnajem o Pohár prezidenta ČTS, týmovou soutěží Barvy pro budoucnost – Liga ČTS by Moneta“ a turnaji seriálu Trofej solidarity a naděje ČTS v různých místech republiky. Po otevření hranic se Slovenskem se odehrál mega zápas v modelu Davis a Fed Cupu pro reprezentanty všech věkových kategorií a určitě budou o prestižní trofej na Pardubické juniorce bojovat také mladí, kteří se zúčastnili projektu Spolu pro budoucnost, Pohár přátelství a podíleli se na vítězství českého tenisu.

Buďme trpěliví, uvědomme si, že celý svět stále musí v pokoře čekat až úskočný vir bude postupně ztrácet svou sílu. Český tenis se už ale nadechl a jen čeká až to stejné udělá ten světový a otevře se velká tenisová scéna.

Rád bych poděkoval všem, kteří přispěli k úspěchu Pardubické juniorky, obětavým pardubickým funkcionářům. Buďme hrdi na český tenis, podařily se nám velké věci, ve složitých koronavirových časech jsme potvrdili svou sílu a organizátorské zkušenosti.

 

Ing. Ivo Kaderka, CSc.
prezident ČTS a
viceprezident Tennis Europe

 

 


 

Vážení tenisoví přátelé,

je mi velkou ctí Vás opět po roce přivítat jménem hlavního partnera, stavebního holdingu enteria, na tenisových dvorcích pod pardubickým zámkem.
Pardubická juniorka vstupuje do svého 93. ročníku. Už samotný fakt, že se tenhle pomyslný tenisový míček udržel ve hře tolik let, je výjimečný. Výjimeční jsou ovšem i hráči, kteří do této „hry“ vstoupili v jejím průběhu a leckdy pro ně zdejší vítězství znamenalo první krok v hvězdné tenisové kariéře. Proto mohu i letos pouze opakovat, že Juniorka nestárne – naopak! Zraje jak dobré víno a velmi mne těší, že to stejně jako já vidí i představitelé našeho města a kraje.
Letos počtvrté se v rámci Juniorky hraje také Memoriál Libora Josky. Nese jméno výjimečného člověka, který našemu holdingu dal pevné základy, na nichž stojíme dodnes. Pro enterii je ctí nad tímto miniturnajem znovu převzít záštitu.

 

Ing. Martin Havelka
předseda představenstva
enteria a.s.

 

 

 


 


Vážení přátelé tenisu,

dovolte mi, abych Vás přivítal na 93. ročníku Pardubické juniorky - Mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu, která se koná již tradičně pod záštitou hejtmana Pardubického kraje a primátora města Pardubic.
Pardubice jsou městem sportu a významné místo zde zaujímá tenisový sport. Pardubická juniorka se svojí dlouholetou tradicí je toho důkazem.
Pardubická juniorka je tenisový juniorský turnaj, který se v Pardubicích na dvorcích LTC Pardubice koná od roku 1926, s výjimkou dvou let 1928 a 1952 a řadí se mezi nejstarší juniorské turnaje svého druhu nejen u nás, ale i v Evropě.
Vítězi Pardubické juniorky se v minulosti stali hráči a hráčky, kteří proslavili československý, resp. český tenis na mezinárodních dvorcích. Za všechny jmenujme hráče jako Tomáš Šmíd, Pavel Složil, Hana Mandlíková, Petr Korda, Bohdan Ulihrach, Jiří Novák a stále ještě hrající Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Juniorku také vyhráli i Wimbledonští vítězové – Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Martina Navrátilová, Jana Novotná a Petra Kvitová. V neposlední řadě mezi vítězi najdeme grandslamové vítěze a také dvě světové singlové jedničky – ženská Martina Navrátilová a mužská Ivan Lendl. Turnajový triumf si také připsal Miloslav Mečíř, olympijský vítěz dvouhry z LOH 1988 v Soulu. 
Pardubickou juniorku nelze pořádat bez významné podpory Českého tenisového svazu, generálního partnera akce společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., člena českého stavebního holdingu enteria a ostatních Hlavních, Významných a Oficiálních Partnerů akce, za což bych jim chtěl velice poděkovat.
Přeji všem účastníkům hodně úspěchů, ve hře i kus potřebného tenisového štěstí a ať se co nejvíce účastníků letošní juniorky v krátké době objeví na světových žebříčcích a v české seniorské reprezentaci.  Všem návštěvníkům přeji co nejvíce dramatické sportovní podívané.
 

Ing. Miroslav Máslo

ředitel turnaje