Úvodní slova

 


 

Vážení příznivci Pardubické juniorky,

jménem akciové společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, člena stavebního holdingu enteria, Vás chci co nejsrdečněji pozvat na již 96. ročník tradičního tenisového turnaje, který je neodmyslitelně spjatý s našim krajským městem. Rád bych vyjádřil hrdost z dlouhodobého partnerství naší společnosti s tímto výjimečným turnajem, a také radost z toho, že můžeme podporovat mladé tenisové naděje, nové talenty a pomáhat jim plnit si sportovní sny a cíle.

Pardubická juniorka není pouze významnou sportovní událostí, je to především důležitý mezník v životech mnoha mladých tenistů a tenistek. Turnaj jim již řadu let poskytuje možnost prosadit se a představit své umění před širokou tenisovou veřejností, jak na domácí, tak na mezinárodní scéně. Úspěchy předchozích vítězů to jasně dokazují. Věřím, že i letošní turnaj přinese atraktivní a napínavé zápasy, které přispějí k objevení dalších talentovaných hráčů a hráček, z nichž někteří budou určitě osvěžovat tenisový svět v budoucnosti.

Všem letošním účastníkům Pardubické juniorky přeji nejen hodně sil, zdraví a psychické odolnosti, ale především to, aby si turnaj skutečně užili a splnili si své tenisové sny! A nám, fanouškům bílého sportu, přeji spoustu nezapomenutelných výměn a napínavých bojů o každý fiftýn.

 

Ing. Martin Kvirenc
předseda představenstva
Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

 

 


 

Vážené dámy a pánové,

Pardubická juniorka, která se tradičně koná na antukových dvorcích nedaleko pardubického zámku, patří ke krajskému městu stejně jako Velká pardubická nebo Zlatá přilba. Navíc právě v Pardubicích v roce 1896 spatřil světlo světa první český překlad pravidel takzvaného lawn-tennisu. Tento počin má na svědomí baron Artur Kraus, významný podnikatel, propagátor vědy, sportu a kultury a také mecenáš chudých v tomto roce také zřídil první tenisový kurt ve městě.

O významu tohoto tenisového svátku svědčí nejen bohatá minulost, kdy se na kurtech pod pardubickým zámkem proháněla jména jako Ivan Lendl, Martina Navrátilová či z aktuálních tenisových es Petra Kvitová, Linda Fruhvirtová, Karolína Muchová či jiří Lehečka. Téměř každý úspěšný český tenista odehrál několik zápasů právě v Pardubicích a já pevně věřím, že i následující ročníky budeme moci sledovat budoucí vítěze Davisova poháru či grandslamové šampiony, na které budeme moci být jako národ pyšní.

Velký dík samozřejmě patří samozřejmě všem, kteří zajišťují, aby tento prestižní turnaj měl i nadále svoji kvalitu, a proto jim přeji mnoho spokojených návštěvníků. Vám divákům přeji krásné tenisové zážitky a co nejlépe strávený čas v krajském městě. Hráčům přeji, aby turnaj a potažmo celá jejich kariéra dopadly podle jejich představ.

 

JUDr. Martin Netolický, Ph.D.
hejtman Pardubického kraje

 

 


 

Vážení a milí příznivci bílého sportu, vážení návštěvníci Pardubic,

vítám vás ve městě, ke kterému sport neodmyslitelně patří. Nejenom mediálně oblíbený hokej, basket, dostihy nebo plochá dráha, ale také tenis. Vždyť podle dostupných pramenů se tu první tenisový turnaj konal již v roce 1896. A Juniorka, mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu, letos prožívá již 96. ročník. Na kurtech Juniorky se ve svém dorosteneckém věku objevila řada tenistů, kteří později patřili a nebo stále patří ke špičce nejen českého či československého, ale i světového tenisu. Namátkou mě napadá Kodeš, Šmíd, Složil, Lendl, Navrátilová, Mandlíková, Skuherská a třeba z relativně nedávných „dorostenců“ Lehečka, Viďmanová, Forejtek, Fruhvirtová. Vlastně férové by bylo uvést jména všech vítězů. A nejen vítězů, ale všech, kteří Juniorkou prošli a třeba, byť bez vítězství, překonali sami sebe.

Uspořádání takovéhoto turnaje je organizačně i finančně velmi náročné. Proto partnerům Juniorky děkuji za podporu a přízeň. Organizátorům pak za výdrž a elán.

Vážení a milí, přeji vám hru i umístění podle představ. Ať máte dobrá podání, kvalitní výměny a úspěšné smečování. Jednoduše abychom se my, diváci, měli na co koukat. Ať se vám v Pardubicích daří a líbí.

 

Upřímně,

Bc. Jan Nadrchal
Primátor statutárního města Pardubic

 

 


 

Vážení tenisoví přátelé,

ctím tradice a vážím si všech, kteří o ně pečují. Posilují naše národní sebevědomí, dělají nás silnějšími. V čem je Pardubická juniorka neopakovatelná? Dává nám nahlédnout do slavné historie československého a českého tenisu, v listině vítězů, dorosteneckých mistrů republiky najdeme jména pozdějších grandslamových šampionů, stejně jsou ve vítězných statistikách i ti, kteří se ztratili v tenisových kulisách. Všichni dobře víme, že globální konkurence každoročně nabízí mnohem složitější a tvrdší cestu k tenisovým úspěchům, chuť a nadšení už nestačí, jsem ale přesvědčený, že hlavně v dobrých domácích podmínkách s dokonalým zázemím je větší šance udělat kroky dopředu. Český tenisový svaz nabízí stále více turnajů, challengerů i ITF, které doslova čekají na mladé nadějné Čechy, doma získané body jim usnadní cestu v zahraniční konkurenci.

Moc dobře vím, jak chutná neopakovatelná atmosféra slavných dvorců Pod Zámkem, Pardubice byly pro nás doslova – tenisově posvátné, všichni jsme dobře věděli, že právě tam všechno začíná, tam byla šance najít klíče ke dveřím do velkého tenisu. I když to byl samozřejmě jen začátek, každý chtěl v Pardubicích uspět a je mi stále více líto, že už domácí turnaje tolik nectíme, otevřený svět dal i českému mládí možnost – vydat se k výtahům do žebříčků ATP a WTA jinou cestou.

Pro nás, co nám nevadí někdy zažloutlé fotografie, však sláva Pardubické juniorky nikdy nezevšední a stále se obdivuji všem, kteří pečují i ve složitějších podmínkách o její věhlas, každoroční potvrzování velké pardubické tenisové tradice. Je určitě škoda, že je stále méně těch, kteří jsou každoročně v organizačních týmech českých tenisových turnajů a rád bych hodně nahlas připomenul Miroslava Másla, který byl loni už potřicáté ředitelem Pardubické juniorky! Trpělivě se o ni stará a kdo jen trochu nahlédne do kulhajícího financování českého sportu, je mu jasné, že slavnostním oceněním mladých šampionů doslova začíná příprava dalšího ročníku. Je to nekončící příběh české obětavosti, bez které se prestiž našeho tenisu v Evropě a ve světě neobejde. Velká poklona, i když se obávám, že dnešní uspěchaná doba i na tyhle obětavce mnohdy zapomíná.

Co je na Pardubické juniorce také nejpřitažlivější? Letos už po šestadevadesáté přijedou do areálu Pod Zámkem nejnadanější čeští tenisté v kategorii staršího dorostu, aby usilovali o tituly mistrů ČR. Važme si téhle věty, na světě je hodně málo tenisových prezidentů, kteří ji mohou vyslovit a pro mě je to velká čest.

Rád bych poděkoval všem obchodním partnerům, bez nichž by pardubický svátek juniorského tenisu určitě neměl svůj zářivý lesk a mladým tenistům přeji, aby v sobě stále nacházeli sílu k následování těch, kteří jim ukázali cestu a prosadili se ve světovém tenise. Být už v mladém věku příkladem, ke kterému ti nejmenší vzhlížejí s úctou, je určitě velkým vítězstvím.

Těšme se z úspěchů českého tenisu, buďme na něj hrdí a važme si všech, kteří ho podporují.

 

Ing. Ivo Kaderka, CSc.
prezident ČTS a Tennis Europe

 

 


 

Vážení přátelé bílého sportu,

je mi velkou ctí vás opět po roce přivítat jménem českého stavebního holdingu enteria na tenisových dvorcích pod pardubickým zámkem.

Pardubická juniorka letoškem vstupuje do 96. roku své existence. Je skoro až neuvěřitelné, že se ten pomyslný tenisový míček udržel ve hře tak dlouho a Juniorka mohla díky tomu poslat do světa velkého tenisu tolik výjimečných hráčů a hráček. Proto mohu s jistotou říci, že tento turnaj nestárne – naopak, zraje jak dobré víno – a velice mne těší, že to stejně jako já vidí i představitelé našeho města a kraje. Podpora regionu je totiž klíčová pro budoucnost tohoto turnaje i pro důstojné oslavení neuvěřitelného trojmístného jubilea, které má na dohled.

Já osobně se těším na čtvrteční Memoriál Libora Josky, kde si společně zahrajeme amatérský tenis a zavzpomínáme na nadšeného tenistu, výjimečného člověka a zakladatele našeho holdingu. enteria letos slaví patnácté narozeniny a je tedy vrstevnicí mnohých mladých talentů, které letos uvidíme při jejich turnajové premiéře.

Co popřát na závěr? Hráčům hodně štěstí a sil v boji o titul a nám, fanouškům a divákům skvělou zábavu a hodně neopakovatelných tenisových zážitků.

 

Ing. Martin Havelka
enteria a.s.

 

 


 


Vážení hráči, trenéři, rozhodčí a milí diváci,

srdečně vás vítám na Pardubické juniorce - Mistrovství České republiky juniorů v tenise, která se koná již tradičně pod záštitou hejtmana Pardubického kraje a primátora města Pardubic.

Tento šampionát je důležitou událostí nejen pro ty nejlepší juniorské hráče, ale také pro rozvoj tenisu v České republice. Naše země je známá svou bohatou tenisovou historií a tradicí, a já jsem rád, že se zde nacházíme, abychom podpořili další generaci nadějných tenisových talentů.

Pardubická juniorka představuje vrchol tenisového talentu naší země. Můžeme být svědky zajímavých zápasů, obrovského nasazení a soutěže na nejvyšší úrovni. Je to také příležitost pro hráče, aby ukázali své dovednosti, strategii a odvahu na dvorci. A vy, diváci, budete hrát důležitou roli, když svým povzbuzováním a podporou dodáte hráčům tu potřebnou energii a motivaci.

Pardubická juniorka je tenisový juniorský turnaj, který se v našem městě na dvorcích LTC Pardubice koná od roku 1926, s výjimkou dvou let 1928 a 1952 a řadí se mezi nejstarší juniorské turnaje svého druhu nejen u nás, ale i v Evropě.

Vítězi nebo účastníky Pardubické juniorky se v minulosti stali hráči, kteří proslavili československý, resp. český tenis, Wimbledonští vítězové – Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Martina Navrátilová, Jana Novotná a Petra Kvitová, grandslamoví vítězové a také světové singlové jedničky – Martina Navrátilová, Karolina Plíšková a Ivan Lendl. Turnajový triumf si také připsal Miloslav Mečíř, olympijský vítěz dvouhry z LOH 1988 v Soulu

Namátkou mohu jmenovat další hvězdy světového tenisu jako Tomáš Šmíd, Pavel Složil, Hana Mandlíková, Petr Korda, Tomáš Berdych a ze současných hráčů Barbora Krejčíková a Karolína Muchová a nastupující generace jako Jiří Lehečka, Linda a Brenda Fruhvirtovy, Linda Nosková a další.

Chci poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto turnaje, od ČTS, našich partnerů až po organizátory, kteří dělají všechno pro to, aby byl tento turnaj skvělým zážitkem pro účastníky a diváky.

Přeji všem hráčům hodně štěstí na kurtu a doufám, že se nám společně podaří vytvořit atmosféru napětí, sportovního ducha a radosti z tenisu. Vítám vás ještě jednou na Pardubické juniorce a těším se na nádherný týden tenisových soubojů.

Děkuji.

 

Ing. Miroslav Máslo
ředitel turnaje

Generální partner

Záštita turnaje

Hlavní partner